Консумацията на плодове е от изключително голямо значение за здравето и правилното функциониране на всичките ни органи и системи. Важно е дори при спазването на диети винаги да има различни видове плодове в тях, защото те са богати на естествени захари, минерали, витамини, антиоксиданти и куп други полезни неща, от които се нуждае всеки организъм. Така, че хапвайте смело плодове, колкото може повече, няма да преядете с тях, а само ще ви бъдат от огромна полза.
Маракуята е много вкусен, екзотичен плод, който се среща предимно в Южна Бразилия, Парагвай и Аржентина. Цветето на плода дори е национално цвете за Парагвай. Тя представлява вид увивно растение, което има множество ползи и полезни съставки.
С течение на времето този вкусен екзотичен плод е започнал да се отглежда и в други райони и страни по света, като Австралия, Нова Зеландия, Хавай, Кения, Южна Африка, Южна Америка, Мексико, Перу, Индонезия, Филипини, Шри Ланка и Индия.
Плодът изглежда като зрънце и има най-често кръгла или овална форма. Маракуята ма твърда външна повърхност с ядлив мек сочен център, който е изпълнен с многобройни черни семена. Месестата пулпа от маракуя заедно с многобройните си семена е годна за консумация. Вкусът на маракуйята е остър и кисел, с доста и наситен богат аромат.
Маракуята е богата на много полезни вещества, които могат да бъдат от полза за организма и здравословното ни състояние.
Ето и няколко интересни факта за маракуята, които може би не знаете:
1. Маракуята има три различни разновидности – лилава страстен плод, жълта маракуя и гигантска гранадила. Доста екзотични имена, нали? Последният вид макар, че изглежда сочен е доста безвкусен.
2. Маракуята освен, че е вкусна е и доста полезна. Това е плод, който е богат на антиоксиданти, витамини и минерали, които са от огромно значение за човешкия организъм.
3. Маракуята е плодът на растението пасифлора, което е известно и с името страстният плод.
4. Маракуята е богата на витамините А, С и от групата B, на минералите желязо, калий, магнезий и фосфор, ниацин, флавоноиди, фитохимикали, фенолова киселина и т.н.
5. Сокът от маракуя намалява значително риска от ракови заболявания. Фитохимикалите в страстния плод спират растежа на раковите клетки.
6. Феноловата киселина и флавоноидите, които се съдържат в маракуята, предпазват от сърдечносъдови заболявания.
7. Чаша сок от маракуя преди лягане помага за спокоен и пълноценен сън.
8. Маракуята намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, намалява кръвното налягане и предпазва от вирусни инфекции.
9. Маракуята е подходяща и за директна консумация. Плодът се разрязва на две и се яде месестата вътрешна част.
10. Хранителни стойности в 100 г маракуя са 17 ккал; 0,3 г мазнини; 2 г белтъчини; 5 г въглехидрати, 2 г фибри.
11. Някои научни изследвания и експерименти сочат, че има известно количество цианид в маракуята, което не е опасно за човешкото здраве.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!