Интересни събития този уикенд (19 - 21 януари)

  • Интересни събития този уикенд (19 - 21 януари)
    Интересни събития този уикенд (19 - 21 януари)

Заедно с всички готини събития този уикенд ви очаква и едно по-специално, организирано от Peika.bg! 

Вижте кое е то и побързайте да освободите петъчната си вечер, защото ще бъде мистична! Ще ви подскажем само, че ще бъде в Стара Загора!

Разгледайте най-интересните предстоящи събития, подредени по дати и градове. Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Филмов фестивал Sofia MENAR

до 28 януари

Десетото издание на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открито на 12 януари в Дома на киното с иранския филм „Кръговрат” („Immortality”) на режисьора Мехди Фард Гадери. Един от акцентите в програмата на фестивала е суперпродукцията на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Земя”. Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Програмата на фестивала ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми. Още информация тук

 *

Nordic Soundscapes – Röyksopp Edition

19 януари

Първото издание на Nordic Soundscapes за 2018 г. е посветено нa норвежките гиганти Röyksopp. Култовото дуо се формира от Svein Berge и Torbjørn Brundtland, преди 20 години, през 1998 в Тро̀мсьо, Норвегия. Приятели от детска възраст, двамата започват да експериментират с музика, преди да се потопят в дълбокия океан на скандинавската електорника с дебютния си албум Melody A.M през 2001. Stoyan, съосновател на видео студиото Elektrick.me, е специален гост на януарското издание на Nordic Soundscapes. Той ще представи специална аудио-визуална разходка из видео клиповете и албумите на Röyksopp - Melody A.M., The Understanding, Junior, Senior и последния такъв в „традиционален формат“ - The Inevitable End. Допълнителна информация тук.

*

Фестивал "Зимна приказка"

20 - 21 януари

Организаторите ви канят  да изживеете два незабравими дни, изпълнени с приятни емоции и нови знания. Това е най-големият, най-цветният, най-забавният и най-достъпният фестивал за  балансиран начин на живот в България! Той е насочен най-вече към младежите и децата. Ето както да очаквате по време на фестивала "Зимна приказка": мастър кулинарни класове с едни от най-добрите мастър шефове, десетки лекции с едни от най-добрите лектори в сферата на здравето и психологията, десетки спортни класове и практики и още много! Допълнителна информация тук.

*

Приказка за Менделсон и Малкия Ото

21 януари

Насладете се на първия концерт на Фортисимо Фамилия за 2018 година - “Приказка за Менделсон и Малкия Ото”. Главната роля в него е поверена на Герасим Георгиев -Геро който си партнира с друг популярен актьор - Иван Юруков. Диригент на концерта е Анди Икочеа. Още информация тук
 
*
Open Academy - безплатно обучение по програмиране
 
до 26 януари
 
Open Academy е безплатна инициатива, която предлага обучение по програмиране на амбициозни хора от цялата страна, които искат да се  реализират като ИТ специалисти. Тя е подходяща за абсолютно начинаещи, хора от всички възрасти и градове в България, които искат да се занимават с програмиране. Всички желаещи да станат част от Open Academy, могат да изпратят кандидатурите си до  26.01.2018 г. Повече информация тук
 
*

Изложба „Арт старт“

до 9 февруари

Гьоте-институт и галерия Credo Bonum представят отново годишната изложба „Арт старт“, в която са селектирани най-интересните млади художници до 35 години, които не трябва да изпускате от поглед през предстоящата година. „Арт старт“ има за цел да търси и открива новото, да идентифицира тенденции и, преди всичко, да подпомага млади автори и да ги насърчава да продължат да се занимават с изкуство. Повече информация тук.

*

Изложба “Художникът среща писателя"

до 11 февруари

Изложбата е подготвена по повод на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Представени са интересни и непознати за публиката портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични творби на писатели, изкушени от рисуването. Произведенията са доказателство за личните и творческите познанства между големи имена от българския интелектуален елит от следосвобожденската епоха до края на XX в. и несъмнено свидетелстват за тяхното талантливо присъствие на европейската творческа сцена. Още информация тук.

*

Фотоизложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

до 18 февруари

Регионален исторически музей - София представя фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци". Неин автор и куратор е д-р Тошо Пейков. Тя се посвещава на 140 години от Освобождението на София и България. В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение. Дава се подробна справка за събитията, предхождащи Руско-турската война (1877– 1878 г.). Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза (Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уйлям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.). Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложбата „Моята Индия“

до 9 февруари

От 18 януари до 9 февруари във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде представена изложбата „Моята Индия“. Тя съдържа двадесет и един образа на Индия, създадени чрез възможностите на фотографията, колажа, текста и монтажа от дипломирани и настоящи студенти от специалност „Индология“ на Софийския университет „Климент Охридски“. Те са имали възможността да отидат на едногодишна специализация в Централния институт по хинди в гр. Агра – Индия. Още за изложбата тук.

*

СЪБИТИЯ В СТАРА ЗАГОРА

Мистични разходки и крафт бира с Peika.bg и Направи си бира

19 януари

Празниците продължават и през януари, защото събираме на едно място любителите на мистичните пътешествия и хубавата бира! Peika.bg ще гостуваме в Къщата на архитекта от 18:00 часа, където ще представим новата си книга - „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“. А нашите приятели от Направи си бира ООД ще се погрижат насладата за сетивата да е пълна с прекрасната им жива бира!

Интересни събития този уикенд (19 - 21 януари)


С халба в ръка ще чуете за необикновените разходки на автора и фотограф на книгата – Боряна Кръстева. Тя ще ви разкаже за най-причудливите легенди и дестинации в България. Освен това ще отговори на въпросите за пътешествия, които ви вълнуват. Подготвили сме ви изненади и награди. Входът е свободен. Очакваме Ви! Дотогава следете събитието тук

СЪБИТИЯ В КАЗАНЛЪК

Изложба на руски художници за Освободителната война

до 31 януари

Изложба с репродукции на картини от известни руски художници, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война /1877-1878/, бе открита в „Художествена галерия“ – Казанлък. Чувства и събития от войната, уловени моменти през очите на известни майстори на изобразителното изкуство от Русия представят 38 репродукции, сред които „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др. Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия - Минск, КиевМосква, както и от частни колекции по цял свят. Някои от картините са рисувани по оригинални фотоси от самата война. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант 2017

до 1 март 

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В СМОЛЯН

Изложба "Уста Славо"

до 30 януари

Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, област Смолян, са архитектурни паметници и характерни символи. Те създават неповторимата атмосфера на родопското село, заедно с величествената природа, славното минало и енергията, която влагат жителите и свързаните родом със селото хора за съхраняване на родовата памет, културата и обичаите. Всичко това вдъхновява Сияна Струнчева и я провокира да работи и подреди изложбата „Уста Славо“. Архитектурното наследство на прочутия майстор в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско, Славо Райчевски (1861-1943), родом от Славейно я вълнува и защото семейството на съпруга й има родствена връзка с него. Повече информция тук.

*

СЪБИТИЯ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

15 световен конкурс за детско хайку

до 15 февруари

Включете се в 15-ия Световен конкурс за детско хайку с рисунка! България е 53-та страна, в която конкурсът ще се проведе с любезното сътрудничество на Български хайку съюз. В конкурса могат да участват деца до и на 15-годишна възраст. Краен срок за участие: 15 февруари 2018 г. Повече информация за конкурса можете да получите тук.

***