Интересни събития този уикенд (27-29 октомври)

  • Интересни събития този уикенд (27-29 октомври)
    Интересни събития този уикенд (27-29 октомври)

Интересни концерти, филмови фестивали, изложби, премиери - всичко това е събрано в последния уикенд на месец октомври.

Вижте събитията за петък, събота и неделя, които ви очакват из цялата страна!

За повече информация последвайте линковете. Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

София Индипендънт Филм Фестивал

до 5 ноември

Тази година, осмото издание на фестивала София Индипендънт  е с изявен конкурсен характер, за разлика от предишните седем издания. В София се очаква да пристигнат едни от най-радикалните и независими автори на филми  от различни точки на света. В програмата очаквайте още скрити кино бижута и смайващи екранни провокации. Повече информация тук.

Концерт на ДУБИОЗА КОЛЕКТИВ

27 октомври

ASIAN DUB FOUNDATION ще бъдат специални гости на концерт на DUBIOZA KOLEKTIV. Те ще изнесат близо едночасов сет, непосредствено преди босненците. Събитието ще се състои на в столичната зала Арена Армеец. Вратите ще отворят в 18:30 ч., а началото на сета на ASIAN DUB FOUNDATION е определено за 20:00 ч. ДУБИОЗА КОЛЕКТИВ стартират в 21:15 ч. Повече информация може да откриете тук.

*

Спектакъл Очарованието на китайското кунг фу

27 октомври

Той е част от турнето, организирано от Националната спортна академия в Пекин (Capital University of Physical Education and Sports). То включва демонстрации на бойното изкуство ушу, познато по цял свят с названието кунг фу. Представлението в София е заключителна част от световно турне, обиколило осем държави. Акцент ще са демонстрациите на  Шъ Лунлун - член на китайския национален отбор по ушу. В продължение на 12 последователни години (2004–2016 г.) той печели национални и световни състезания по ушу. Още информация тук.

*

Концерт на BATTLEME в клуб Терминал 1

28 октомври

Американската рок банда BATTLEME пристига за втори път в България. Датата в София е част от турнето им, което представя новия албум на групата и включва над 20 концерта в цяла Европа. Първи на сцената в последната събота на октомври ще излязат The Black SwellsBATTLEME издаде новия си албум „Cult Psychotica” преди броени дни. Българската публика е една от първите, които ще го чуят и на живо. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Plovdiv GuitArt Fest 2017

27 -29 октомври 

Официалното откриване на фестивала е в петък (27 октомври) от 19:30 часа в голямата зала на Драматичен театър, Пловдив. Първият концерт от поредицата е на „Еду Вико фламенко-секстет”. Цялата програма на фестивала можете да видите тук.

*

Концерт на ROOF RHYMEZ STUDIO

28 октомври

За втори път Roof Rhymez Studio ще гостуват в Пловдив, за да отговорят на въпроса що е то коншъс рап и има ли почва у нас. Мястото е  Move Music ClubImpDarkSide_official & Sr.Martini ще запалят микрофоните, водени от една идея, а именно да Развием Алтернативна Представа!DJ FreshKit & Borislav Bozhkov ще ви представят тяхното шоу с две съставни части:грамофони и електрическа китара! Допълнителна информация тук.

*

Есенен салон на изкуствата

до 4 ноември

И тази година Есенен салон на изкуствата обединява над 20 фестивала, стотици събития и продължава до 4 ноември 2017г. Организиран от община Пловдив и партньори, той е най-големият културен формат в града. Тринадесетото му издание ще бъде открито с разтърсващия концерт „50 години ЩУРЦИТЕ“ на 3 септември на Античния театър. Всички събития вижте тук.

*

Изложба Път на младите

 до 28 октомври

Изложбата ще представи над 30 млади автори. Те са талантливи фотографи и художници, с различен темперамент, търсения, прозрения, с различна стилистика, но обединени от една "тема" - младостта. В последната за 2017 г. експозиция от свои живописни творби представят Галина Христова, Гергана Балабанова и Ренета Павлова. Поли Велкова провокира публиката с колаж, а Иван Иванов категорично се заявява с метални пластики. Произведенията им може да разгледате в Културен център "Бялата къща". Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Изложба "Филателно море"

до 31 октомври

Изложбата „Филателно море“ е посветена на 138-ата годишнина на Българския военен флот. Тя включва над 100 ценни екземпляра пощенски марки, картички и печати – част от фонда на музея и екземпляри от личните колекции на варненски филателисти. Можете да я видите във Военноморския музей, Варна. Повече информация тук

*

СЪБИТИЯ В СТАРА ЗАГОРА

Премиера на филма „Дамасцена“

29 октомври

Новият български филм „Дамасцена“, който разказва за живота на едно момче в Долината на розите, ще две премиери. Първата е в Операта в Стара Загора и е с благодарност към хората от региона, участвали в заснемането на филма. Филмът е по действителен случай. Сюжетът разкрива детайли от живота на главния герой, като действието протича в рамките на 50 години. Режисьор на филма е  Тодор Анастасов казва, а главната роля се изпълнява от Веселин Плачков. Допълнителна информация за другите прожекции тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба "Плаващите кейове през обектива на..."

до 12 ноември

Изложбата е посветена на житейския и творчески път на най-известния габровец – Христо Явашев. Като част от съпътстващата програма, през месец август бе обявена отворена публична покана за представяне на любителски и професионални снимки, запечатали последния проект на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“. Фотосите ще бъдат разположени на крайречната алея „Аврам Гачев“. Още информация тук.

*

Карикатурен десант 2017

5 октомври - 1 март

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В ДРЯНОВО

 Музикален фестивал „Празник на кратуната“

28 октомври

За пета поредна година гостиловци ви канят на техния Музикален фестивал "Празник на кратуната", за да се посмеем заедно, да се повеселим, да потърсим на гърнето похлупак и да пийнем по един билков час в кокетни чашки от кратунки, да ни се усмихнат закачливо Кратунчо и Кратунка, да видим някое чудо невиждано, да потанцуваме, да попеем и да съхраним туй, дето го имаме отдавна че и от себе си да дадем. През целия ден на 28-ми октомври. Подробности тук

***