Интересни събития този уикенд (5 - 7 юли)

  • Интересни събития този уикенд (5 - 7 юли)
    Интересни събития този уикенд (5 - 7 юли)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Експозиция „Армения и България – цветове и форми” София

от 2 до 7 юли

Какво е общото между България и Армения? За първи път изящно и приложно изкуство от двете държави ще се обединят в обща изложба. Домакин на експозицията ще бъде АРТ галерия НДК, а откриването е на 1 юли от 18:30 ч.

„Армения и България – цветове и форми” е уникална по своя характер изложба, която ще разкрие пред ценителите на изкуството една малка част от творчеството на артисти от България и Армения. Макар и еднакви в някои области като история, стремеж  към развитие и модернизиране, двете страни имат и своите различия. Именно тяхното многообразие в културно отношение е акцентът на експозицията в АРТ галерия НДК, която представя творби в различни стилове и жанрове.

Повече информация тук.

*

Изложба "От Малага до Виена, минавайки през София"

от 5 до 7 юли

Изложбата „ОТ МАЛАГА ДО ВИЕНА, МИНАВАЙКИ ПРЕЗ СОФИЯ“ включва творби на представители на фамилията Санча от XIX век до днес. За малко повече от век от нея са излезли близо двадесет художници. От тях четирима са свързани чрез своята житейска съдба и изкуство с БългарияФрансиско Санчаосе Санча, Алисия Санча-Нахтигал и Бенямин Нахтигал.

Изложбата се осъществява със съдействието на Испанския институт „Сервантес“ в София, на Австрийското посолство в София, на други културни институции, творци и приятели. В нея са включени близо сто творби на четиримата автори, които са притежание на Алисия Санча, подбрани от фондовете на Националната галерия и на Софийската градска художествена галерия, както и от лични колекции на приятели и близки.

Независимо че някои от членовете на фамилията Санча никога не са се срещали лично, в изложените в Национална галерия/Двореца творби може да се проследи приемствеността в тяхното творчество, да се види, че обичта към изобразяваното се е предавала от поколение на поколение, от Франсиско на Хосе, от него на Алисия, а от нея на Бенямин. 

Повече информация тук. 

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Международен фото салон Пловдив 2019

от 29 юни до 15 юли

Международен фото салон Пловдив 2019, което ще се състои на 29 юни 2019, събота, от 13.00 часа в Цар Симеоновата градина.

„VI Международен Фото Салон Пловдив 2019“ се провежда под патронажа на FIAP, PSA, HPS и Фотографска академия „Янка Кюркчийска“. В шестте раздела участват 4006 фотографии, представени от 307 автора от 41 държави, от 5 континента. За финалната селекция, петчленното международно жури от три държави, с председател Riccardo Busi, MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, President of FIAP board of directors. (Италия), определи  950 фотографии на 246 автора от 39 държави.

Повече информация тук.

*

Фестивал Хронотоп Пловдив

от 1 до 4 юли

Нов фестивал в Пловдив помага на млади хора да направят първи стъпки в творческото начало под мотото „Време, място и любов“.

Във фестивала „Хронотоп“ участват утвърдени български артисти с кариера в чужбина, които се завръщат в Пловдив, за да помогнат на млади таланти да направят „първата важна стъпка“ към творческото начало.

Фестивалът ХРОНОТОП е замислен като една възможност за всички, които се занимават или искат да се занимават с кино и театър да участват в един цялостен творчески процес, при който в рамките на „един слънчев кръговрат“(Аристотел) участниците ще имат шанса да придобият необходимите подход, знания и умения, за да сътворят филм, танц, костюм, плакат или театрално представление.

Темата на фестивала тази година е „Време, място и любов“. Драматургичният материал ще бъде селектиран на случаен принцип, но по предварително подбрани реплики от велики любовни истории. Репликите ще се теглят като томбола и по силата на случайността участниците ще могат да създадат кратко представление, танц или филм. Така например Жулиета може да срещне своя Ромео в стих на Яворов или реплика на Гетсби. Сцените ще се разработват на малки групи под ръководството на изпитани творци-практици,  като най-добрите откъси на не-професионалните участници ще бъдат показани на вечерните представления, заедно с тези на професионалните актьори и танцьори.

Повече информация тук.

*

PULDIN ETNO FEST Пловдив

от 5 до 6 юли

Най-шареният и пъстър двудневен летен фестивал – Puldin Etno Fest ще се проведе в Пловдивския Античен театър на 5 и 6 юли.

Puldin Etno Festе цветен и различен празник на етно културата, където хора от различни националности ще представят своето изкуство и традиции. Фестивалът е част от официалната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019 и ще забавлява гостите на града с разнообразна програма.

Програмата през двете фестивални вечери ще включва концерти на ETHNO WORLD MUSIC, представена от български и чужди изпълнители.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНКЯ

Лятно кино в Банкя

от 29 юни до 31 август

Столична община район „Банкя” за втора поредна година организира Лятно кино в парк Ротонда.

Всяка събота от 29 юни до 31 август от 21:00 часа ще бъдат прожектирани девет пълнометражни и пет късометражни филма. Заглавията на лентите са „Възвишение“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха”, „Баш Майстора на море”, „Бай Ганьо в банята“, „Летовници“, „Стъпки в пясъка“, „Привличане“, „Живи легенди“ и  „Снимка с Юки“. Късометражните филми са: „Обир“, „Може би утре“, „Моята истина“, „Непознати“ и „На червено“, предоставени от „Кинематограф“.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Спектакъл „Разделям двойки по домовете“ във Варна

на 7 юли

На 7 юли в 21:00 ч. Младежки театър „Николай Бинев" ще гостува в Летен театър-Варна. Любими актьори от трупата на театъра ще радват зрителите със спектакъла на режисьора проф. Здравко Митков – „Разделям двойки по домовете“.

В постановката страхотния и забавен актьор, Михаил Билалов, влиза в интересна роля, обещаваща много положително настроение. Жанрът е романтична комедия. Участват още изключително обичаните от публиката Искра Донова и Николай Луканов.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Лятна академия Русе

от 1 до 12 юли

От 1-ви до 12-и юли момичета и момчета на възраст от 14 до 18 години ще имат възможност да се включат в Професионалното ателие „Културно наследство“.

Заниманията ще продължат две седмици и ще се ръководят от специалисти от русенския музей – археолози, историци, биолози, музейни педагози. Часовете ще се провеждат в музейните експозиции, а темите обхващат различни периоди от Праисторията до Съвременността.

Повече от десетилетие специалисти от Русенският музей реализират образователни инициативи за подрастващи и презентират културното наследство на региона. Освен чрез лекции и посещения на музейни обекти, младите „академици“ от Професионалното ателие имат възможност да активно участие в процеса като направят и представят свое проучване върху местната история. Методите на Експерименталната археология пък позволяват на участниците не само да видят, но и да изпитат част от всекидневните процеси от далечни епохи.  

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ДОБРАЛЪК И БОЙКОВО

Представление "Шепоти от Родопски приказки"

от 2 до 18 юли

За втора година родопските села Добралък и Бойково ще се превърнат в международно културно средище.

"Театър по пътя" е пътуваща френска трупа, която за втора поредна година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите.

Тази година френски, белгийски и немски артисти ще населят две родопски села - Добралък и Бойково - с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни  и съвременни форми.

Артистите канят всички любители на приказни приключения на пътешествие, което започва от горските пътечки на Родопите и неусетно ни понася през предания и легенди във вълшебен свят на поезия, музика, Родопски напев и шепоти от далечни земи.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Поклоннически пешеходен поход „Светият път”

от 1 юли до 31 юли

През 2019г. се навършват 550г. от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител, което събитие е позволило тази чудодейна светиня да бъде запазена и съхранена в днешна България, а днес свети Йоан Рилски да е тачен като покровител на българския народ.

Чудодейните мощи на свети Йоан Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом /Унгария/, Търново, за да бъдат върнати през 1469г. в Рилския манастир. Българският поклоннически маршрут по пътя на пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново до Рилската обител преминава през общините Велико Търново, ПавликениСвищов,  Левски,  Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, МездраВрацаСвоге, Нови Искър, София, ПерникРадомирДупницаБобошевоРила. На територията на Община Плевен поклонническият пешеходен поход, ще премине през с.Мечка, с.Коиловци, с.Върбица, с.Брестовец и с.Тодорово в периода 08.-11.07.2019г.

Повече информация тук.

***