Интересни замъци и крепости в Гърция

  • Интересни замъци и крепости в Гърция
    Интересни замъци и крепости в Гърция

Гърция може да не е първата дестинация, която излиза в съзнанието ни, когато говорим за замъци, но страната е осеяна с големи и малки исторически укрепления. 

Те се крият на различни места, островчета и закътани местенца. Някои от тях може да сте посещавали, докато сте били на почивка в страната, а за други може дори да не сте чували.

Нека разгледаме някои от тях и да видим дали ще успеят да ни омагьосат.

Крепостта Метони

Интересни замъци и крепости в Гърция
Снимка: pixabay

Крепостта Метони е с внушителни размери и е добре запазена. Тя се намира в село Метони в края на западния ръкав на Пелопонес. Построена през 13 век върху скалист нос, който се врязва в морето. Външните стени на крепостта са почти непокътнати, но не само това ще ви направи впечатление, ще останете изумени от огромните им размери и от невероятните гледки, които се разкриват. Във вътрешността на крепостта се крият останки от църкви, къщи и турски бани, които могат да бъдат разгледани.

Акрокоринт

Интересни замъци и крепости в Гърция
Снимка: wikimedia

Този масивен връх е укрепен още от древността, тъй като е контролирал достъпа до Пелопонес. Там се крият необикновено богата смесица от паметници в рамките на зигзагообразните му стени, започвайки от тройната западна порта: най-ниският портал на османците, средният кръстоносец и най-високата византийска порта, включващ древна зидария. Натовареният град вътре изчезва, след като гръцките бунтовници превземат Акрокоринт през 1822 г., но призракът на последния османски командир Камил бей все още преследва руините. 

Паламиди

Интересни замъци и крепости в Гърция
Снимка: pixabay

Тази многопластова венецианска цитадела e завършена през 1714 г. Tя e сред първите крепости, взети от гръцки въстаници през 1822 г. по време на Гръцката война за независимост срещу Османската империя. Всъщност има осем автономни мини-крепости вътре, чиито оръжия могат да бъдат насочени една към друга, в случай че враг превземе само някои. Изкачете 900 стъпала до върха - гледките към града, залива и целия Арголид са несравними.

Спиналонга

Интересни замъци и крепости в Гърция
Снимка: pixabay

Крепостта Спиналонга се намира на едноименния остров в залива на град Елунда в североизточната част на Крит. 

Някога Спиналонга е била убежище за прокажени, които са държани изолирани на острова до 1957 г. За да не избягат от острова, болните били пазени от затворници, а крепостните стени били още по-силна гаранция, че няма да напуснат мястото.

В днешно време необитаваният остров е популярна туристическа атракция на Крит. Освен с изоставенaта си крепост, Спиналонга е известен и с малките си плажове и плитки води. Той е лесно достъпен от съседното село Плака или градовете Елунда и Агиос Николаос. От трите места ежедневно отплават туристически корабчета. Обиколките продължават не повече от няколко часа, тъй като няма места за настаняване.

Мирина

Интересни замъци и крепости в Гърция
Снимка: wikimedia

Разположен на най-високия връх в Мирина, замъкът направен от византийци, генуезци и османци - доминира над Мирина, особено когато е осветен през нощта. Венецианците продължават строителството през 13 век. Катеренето нагоре може да бъде малко напрегнато, но със сигурност ще бъдете възнаградени от фантастичната гледка към залива и морето. В рамките на замъка посетителите могат да се възхищават на руините на турска джамия и на няколко къщи.