История и любопитни факти за базиликата Сан Клементе в Рим

  • История и любопитни факти за базиликата Сан Клементе в Рим
    История и любопитни факти за базиликата Сан Клементе в Рим
  • История и любопитни факти за базиликата Сан Клементе в Рим
    История и любопитни факти за базиликата Сан Клементе в Рим
  • История и любопитни факти за базиликата Сан Клементе в Рим
    История и любопитни факти за базиликата Сан Клементе в Рим

Базиликата Свети Клементе (Basilica di San Clemente) в Рим е забележителна църква, която показва пластове история, от ранните християнски времена до Средновековието. Ето 25 факта за този завладяващ сайт:

Местоположение: Базиликата Сан Клементе се намира в историческия център на Рим, близо до Колизеума, на Виа ди Сан Джовани ин Латерано.

История и любопитни факти за базиликата Сан Клементе в Рим
Снимка: wikipedia.org

Раннохристиянска базилика: Сегашната базилика е построена през 11-ти век върху по-ранна църква от 4-ти век, която на свой ред е построена върху римска къща от 1-ви век сл. Хр.

Три нива на историята: Сан Клементе е известен със своите три нива на археологическа значимост, които могат да бъдат изследвани чрез подземните разкопки на църквата.

Митраеум: Под сегашната църква се намира митраистки храм, посветен на бог Митра, датиращ от 2 век сл. Хр. Митраизмът е мистериозна религия, практикувана в Римската империя.

Езическа римска къща: Най-долното ниво съдържа останките от римска къща от 1-ви век, пълна със стенописи, мозайки и двор.

Християнска базилика: Средното ниво съдържа базиликата Сан Клементе от 4-ти век с красиви мозайки във византийски стил и фрески, изобразяващи сцени от живота на Свети Климент, третият епископ на Рим.

Мощи на Свети Климент: Базиликата е посветена на Свети Климент, чиито мощи се съхраняват в олтар в църквата.

Обновяване през 9-ти век: Базиликата претърпява значителна реновация през 9-ти век, по време на понтификата на папа Пасхал I, който я украсява с мозайки и фрески.

Мозиаци: Апсидата на църквата съдържа зашеметяваща мозайка на Разпятието, датираща от 12 век.

Папски параклис: Параклисът на Света Екатерина, разположен в базиликата, е бил използван от папите през Средновековието за лично богослужение.

Титулярна църква: Сан Клементе също е титулярна църква, което означава, че е възложена на кардинал свещеник като тяхна титулярна църква в Рим.

Достъпност: Посетителите могат да разгледат и трите нива на базиликата чрез обиколки с екскурзовод, осигуряващи уникална гледна точка върху слоевете на историята под църквата.

Щети от земетресение: Горната базилика е пострадала по време на земетресение през 1348 г. и впоследствие е възстановена в сегашния си романски стил.

Стенописи: Горната базилика включва стенописи, изобразяващи сцени от живота на Свети Климент и други светци.

Камбанария: Камбанарията на базиликата датира от 12 век и е една от малкото останали средновековни камбанарии в Рим.

Средновековна обител: В непосредствена близост до базиликата има средновековна обител, включваща елегантни арки и колони.

Място за погребение: Сан Клементе традиционно се използва като място за погребение на ранните християни, а под църквата са изкопани катакомби.

Свети Кирил: Мощите на Свети Кирил, един от братята, създали кирилицата, също се съхраняват в базиликата.

Реставрация: Базиликата претърпява обширна реставрация през 19-ти век, ръководена от ирландския доминикански монах, отец Джоузеф Мълули.

Отворена за посетители: Базиликата Сан Клементе е отворена за посетители всеки ден и има обиколки с екскурзовод, за да разгледате нейните подземни нива и да научите за нейната история.

Изкуство и архитектура: Архитектурата и произведенията на изкуството на базиликата отразяват различни периоди от римската история, от древен Рим до Средновековието.

Гробницата на Екатерина от Босна: Базиликата съдържа гробницата на Катерина от Босна, съпругата на крал Сигизмунд от Унгария.

Малка базилика: Сан Клементе получава статут на малка базилика от папа Пий XII през 1915 г.

Място за поклонение: Базиликата е популярно място за поклонение за католици и туристи, интересуващи се от древната християнска история.

Културно наследство: Сан Клементе е признат за важен обект на културно наследство, показващ слоевете история, които изграждат град Рим.