Джинджифиловите бисквитки, които изрязани в определени форми и декорирани с глазура, са се превърнали в един от символите на Коледа, имат дълга история.
Ранна форма на джинджифилови бисквити може да бъде проследена до древните гърци и египтяни, които са ги използвали за церемониални цели.
Те се появяват в Европа, когато кръстоносците от 11-ти век донасят джинджифил от Близкия изток, за да могат готвачите на аристократите да експериментират с него. След като джинджифилът става достъпен и за обикновените хора, джинджифиловите бисквитки добиват огромна популярност.
Ранната европейска рецепта за джинджифилови бисквити се състояла от смлени бадеми, престояла галета, розова вода, захар и естествено джинджифил. Получената паста се пресовала в дървени форми. Формите на бисквитите разказвали новините на деня- те представяли образите на нови крале, императори и кралици или религиозни символи. Готовите бисквити се украсявали със златна боя или бяла глазура, за да бъдат подчертани детайлите.
През 16-ти век англичаните заменят галетата с брашно и добавят яйца и подсладители, което прави бисквитите по-леки. Бисквитите, вързани с панделка, били популярни на панаирите и при размяна се превръщали в знак на любов.
Днес джинджифиловите бисквити съдържат джинджифил и понякога канела, карамфил, индийско орехче, кардамон и анасон. Подслаждат се с кафява захар, меласа, светъл или тъмен царевичен сироп или мед. Изрязват се в най-различни форми- еленчета, звездички, човечета, чорапчета и т.н. От същото тесто се приготвят и джинджифиловите къщички, които са истинско произведение на изкуството. Джинджифиловата къща става популярна в Германия, след като Братя Грим публикуват своята колекция от приказки, включваща "Хензел и Гретел" през 19 век.
Добре е джинджифиловите бисквитки да се приготвят няколко дни преди Коледа, за да има време да омекнат и да станат по-приятни за хапване. Днешният неделен ден е много подходящ за това занимание. Ето как да ги приготвите:
Необходими продукти:
3 1/4 ч. брашно
1 с.л. канела
1 с.л. джинджифил
3/4 ч.л. сода за хляб
3/4 ч.л. карамфил
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. сол
3/4 ч. масло
1/2 ч. кафява захар
1 яйце
1/2 ч. меласа или мед
1 1/2 ч.л. ванилия
За глазурата:
2 ч. пудра захар
2-3 с.л. прясно мляко
1/4 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Комбинирайте брашното, канелата, джинджифила, содата, карамфила, солта и индийското орехче.
С помощта на миксер разбийте маслото и захарта. Добавете яйцето, меласата и ванилията.
След това постепенно добавете брашното, като не спирате да разбърквате.
Разделете тестото на две части, увийте ги в найлоново фолио и приберете в хладилника за около 1 час.
Включете фурната да загрява на 180 градуса и разточете тестото върху набрашнена повърхност. Изрежете в желаните форми, наредете в тава върху хартия за печене и печете 8-10 минути.
След като бисквитките са добре охладени, можете да започнете с декорирането.
За глазурата, разбийте всички съставки с миксер. Ако е твърде течна, добавете още малко пудра захар, а пък ако е прекалено гъста- малко прясно мляко. Прехвърлете я в пош или найлоново пликче и развихрете въображението си.
Другият популярен метод за декорация на джинджифилови бисквитки е с фондан.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!