Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.

  • Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.
    Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.

Спомени от лятото, есенни открития и много слънце и топлина ще отриете в разказите за пътешествия на родните блогъри от изминалия месец!

Времето все още е на наша страна, така че побързайте да посетите някои от местата, които ще видите по-долу.

Вълшебни пътешествия (и все пак не забравяйте дъждобраните - есен е)!

Друми в думи: Крайдунавски картини: 8 интересни места от източното поречие

В средата на октомври, тъкмо в разгара на така китната есен тази година, имахме удоволствието да участваме в опознавателен тур по източното поречие на река Дунав в Румъния и България. По-долу споделям информация за местата, които посетихме.

Стартирахме от Русе. Бяхме там от предната вечер и не пропуснахме да се разходим, макар и само по тъмно.

Рано сутринта се насочихме към Дунав мост, а след това и към първото място от маршрута.

Румъния
Национален парк Комана

Ситуиран е край делтата на река Няжлов, която се влива в Арджеш – една от големите реки в Румъния, и е много приятно, а и буквално цветно за разходка място. Има алеи покрай реката и мостчета, декорирани с много цветя. В парка могат да се наблюдават множество птици, които си плуват сравнително близо до алеите.

Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.
Снимка: Друми в думи

Запознайте се с приключенията на Ели. Още идеи за пътешествия в и извън България търсете в нейните блог „Друми в думи“.

*

Пътеписаници: Гложенският манастир – Крепост насред планината

Отправям се на една старопланинска разходка. На 10 км от село Гложене, в Тетевенския Балкан, се издига един манастир-крепост. Това е Гложенският манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“.

Забелязвам го, още докато криволича из гънките на планина. Той се издига на скална тераса, заобиколен от стройни дървета. Не е скътан в дебрите на гората, както повечето манастири, а се изпъчва гордо, насред Балкана. Пътят към него се гъне като змия и колкото повече наближавам, толкова по тънка става тази змия. Излизам от последното село преди манастира и ме лъхва ароматът на гора, на паднали листа, на дъхави билки.

Слизам от колата на паркинга пред манастира. Подминавам сергиите с магнити, ключодържатели и други сувенири. Струват ми се някак безсмислени на фона на красотата, която се разкрива пред мен. За какво ти е материален спомен, за да съхраниш цветовете на планината, свежия въздух, уединението и величеството на светата обител.

Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.
Снимка: Боряна Кръстева

За още вдъхновяващи пътешествия посетете блога на нашия главен редактор Боряна Кръстева "Пътеписаници" 

*

Магията на пътуването: Нашето лято 2018 в дрон снимки

„Ако искаш да разбереш дали сезонът е бил добър, погледни снимките си. Ако искаш да разбереш дали си изкарал лятото добре, проверете снимките на дрона.“

Така че нека се потопим в спомени от лято 2018 с нашия дрон Mavic Air. Това е първото лятно турне на Мави след много успешно стартиране през пролетта. Ах, горещите летни емоции, погледнати отгоре …

Ново търсене на лавандули край Блатница

Обичаме да преследваме лавандулови моменти и да запазваме аромата толкова дълго, колкото можем. Затова се ориентирахме към търсенето на лавандулови полета и тази година и въпреки че се изгубихме няколко пъти, накрая се натъкнахме на огромни полета. Полетата на Блатница не са просто само лавандулови полета, на които да дочакаш залеза, а има и много полета със синап и ечемик.

Сухите острови Дрения

Почитатели сме на малките сухи острови Дрения, но все не успяваме да наемем лодка и да се разходим около тях. Така че просто взимаме ферибота от Урануполи и след 20 минути вече разпускаме на главния остров. Опитваме се да плуваме между островите,а от тази година направо пускаме дрона да види невероятния пейзаж отгоре.

Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.
Снимка: Магията на пътуването

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

*

LifeTasting: Да откриеш Далас

 Има места, за които мечтаем! Има места, за които не хаем :) За местата от мечтите си правим планове, списъци, събираме пари. Животът обаче си има своя програма и често ни праща някъде, където не сме и помисляли да идем. Така се случи с мен преди седмица, когато работата ми ме отведе в Далас, Тексас.

Няколко дни преди да замина започнах проучване в Интернет и сред приятели, които вече бяха ходили. Въпреки, че Тексас не е особено интригуваща дестинация, успях да се сдобия с приличен списък с идеи. Ако и вие като мен се озовете в Далас за ден или два, ето няколко предложения за добро изкарване:

1. Bishop Art District

Bishop Art District e добре пазена тайна в Далас! Дори шофьорът на Uber не знаеше за мястото. Това обаче е най-интересното място в Далас, което открих докато бях там. Ако трябва да го оприлича на нещо познато, ще ви кажа, че е като Капана в Пловдив. Названието ‘district’ се оказа малко преувеличено. Мястото е по-скоро уличка с приятни къщи, симпатични магазинчета и няколко емблематични места за хапване. Това е едно от малкото места в Далас, където да се разхождаш пеша не е твърде странно.

Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.
Снимка: Life Tasting Blog

Не пропускайте пътешествията в блога Life Tasting.

*

MagicKervan: Тропична изнемога из карстови омагьосани планини – Северен Виетнам

Най-важното за тропиците е да успееш да се скриеш от слънцето, така че рано сутринта си правим сянка сред панданусите и се мушваме в шубраците. В морето традиционни кръгли лодки обикалят и рибарстват. Жегата започва да става непосилна, с което се борим като регулярно се цамбурваме в морето.

Денят е свързан и с не малко работа по обсъждане на новия проект на Кервана „По стъпките на прабългарите“, заснемане на видео интервю и аудио запис за Националното радио. Денят минава прекалено бързо. Сядаме в едно капанче за финално кафе, преди раздялата с Жоро. Няколко автобуса отиващи към главния път на 15тина км, виждайки големите ни раници ни подминават без желание да ни качат с толкова багаж заемащ ценно място за пътници, така че се налага да издебнем един на първата му спирка пред хотел в центъра на селото. Слизаме на магистралата и претъпкания и леко премрежен от сълзите в очите ни автобус, изчезва с Жоро по пътя обратно към Сайгон.

Мъже играят шах

Хващаме си стоп с двама младежи до Туй Хуа (Tuy Hua) на 50-60 км, които ни оставят на магистралата преди да завият към града. Оказва се, че са били прикрито такси, но безболезнено и бързо се разбираме, че сме стопаджии. Във Виетнам автостопът не е от най-лесните, поради факта, че частните автомобили почти липсват. По пътя фучат хиляди моторчета, които създават невероятна какофония. Камионите, заради някакви разпоредби на фирмите, не спират. Пътищата са пълни с автобуси и таксита и въобще като цяло концепцията за стоп е чужда за виетнамците. Но, така или иначе рядко сме чакали повече от половин час, а може би просто сме се разглезили от Тайван и Корея и сега ни изглежда по-трудно.

Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.
Снимка: Magic Kervan

Научете повече за пътешествието на Цветин и Маги. Следете пътешествието на стоп на Магическия керван тук.

**

Time2Travel: Средновековен град и крепост Хоталич край Севлиево

Поредица от много интересни места в рамките на няколко дни. Заплануваната ни екскурзия до град Трявна включваше още десетина интересни места за посещение, едно от които бе крепостта Хоталич край Севлиево, за която ще ви разкажа в настоящата статия. След последното ни пътуване до няколко забележителности около Етрополе, ето, че бе време за нови приключения из страната.

Разположение:

Севлиево се намира почти в идеалния географски център на България. А самата крепост се разполага на около 4 км североизточно от самия град. От София потеглихме по автомагистрала Хемус, отбихме се към Ябланица, през Български извор и така до Севлиево. За около 2 часа изминахме около 180 км от София до самата крепост Хоталич. Тя се намира извън града, но се налага да се влезе в него за да се стигне до обекта. Той разполага с голям паркинг. Добро впечатление ми направи наличието на добре поддържан санитарен възел близо до самия вход, както и вендинг машина с напитки и различни десерти. Времето бе прекрасно – слънчево и топло. Златна есен.

Избрано от българските травъл блогове - октомври 2018 г.
Снимка: Time2travel

За още любопитни места и маршрути в България посетете блога на Юлия Time2Travel.

*