Как да обиколите света, докато работите

  • Как да обиколите света, докато работите
    Как да обиколите света, докато работите

Всеки ден една и съща, монотонна работа, затворени под луминесцентните лампи на офиса, а пътуване – само през няколкото свободни дни, които ви остават на година. Най-много през уикенда, освен ако отново не сте си взели работа за вкъщи. Звучи ли ви познато? Чуваме все повече хора да споделят, докато замечтано разлистват някоя книга със заглавие тип „Мечтани дестинации“, че не харесват работата си, но я вършат само за да могат да пътуват. Само че това може би вече не е необходимо. Напоследък се заражда една нова порода пътешественици, които не оставят мечтаните дестинации за отпуската, а напротив – обикалят ги, докато работят. 


Да предприемете крачката към този вид заетост си е почти като стъпка от ръба – край на сигурната заплата всеки месец, ясно подредената йерархия, в която знаете към кого можете да се обърнете за помощ, както и лекотата, с която обяснявате на роднините си с какво се занимавате. Работата на път често е несигурна и крие много перипетии, но все пак и наградите не са малко. Най-основната, разбира се, е че сте свободни да пътувате (почти) където поискате. Звучи направо невъзможно, нали? Е, напоследък все повече хора доказват, че е съвсем реалистично. А ето и какви са най-популярните пътешественически професии. 

- Блогър: Няма да се учудим, ако това занимание, особено като начин за докарване на средства, ви кара да повдигнете вежди с невярващо неодобрение. Може да ви звучи малко несериозно, все едно да си изкарвате прехраната като пишете в дневник, но всъщност не е толкова просто, колкото изглежда. Вероятно сте забелязали, че напоследък се нароиха какви ли не блогове и в цялото това гъмжило не е проста задача точно вашето творение да изпъкне. Все пак, за да успее вашият блог да привлече достатъчно рекламодатели, трябва да е доста добре направен, интересен и популярен, което отнема време. Хубавата новина е, че можете да впрегнете в действие всякакви интереси и умения, които така или иначе си обичате – за блоговете няма граници, като изключим задължителната връзка с интернет.

- Временен работник: Ако сте едни истински авантюристи по душа, този вариант може да се окаже подходящ. Затваряте очи, замеряте картата с една стреличка за дартс, и се местите там, където е попаднала. След това си намирате работа, за която сте квалифицирани и на която имате шанс да ви наемат. Това, разбира се, е един леко хазартен вариант, при който можете да се окажете мияч на чинии в някоя закусвалня, продавач на семки и какво ли още не. В крайна сметка, няма работа от която да не научите нещо интересно, ще се запознаете с всякакви местни хора, а и вероятно наистина ще почувствате какво е да се живее на даденото място

- Учител: Ако знаете много езици, или поне един но много добре, тази професия разкрива необятни възможности за пътешествия по цял свят. Най-често можете да откриете отворени работни места за учители по английски език. Все пак трябва да знаете, че повечето училища търсят хора, завършили съответната филология, или пък учили в англоговоряща страна. Ако отговаряте на тези критерии, е твърде възможно да си намерите работа, която не само да ви отведе до какви ли не места, но също да бъде весела и удовлетворяваща.  

- Фрийлансър: Това е сравнително ново понятие, което обозначава всички онези хора, които биват наемани така да се каже „на надница“ и работят през интернет.  Ако имате умения и познания в сфери като дизайн, финанси, фотография, писане, програмиране и маркетинг, сравнително лесно можете да затръшнете вратата в лицето на омразния си шеф, който все ви кара да работите по празниците, и да се превърнете в самосиндикален господар на трудовата си заетост. Все пак имайте предвид, че този вид работа не е особено разпространен по нашите ширини, което означава, че вероятно ще ви се наложи да работите с език, различен от българския. Освен това, за да намерите достатъчно работа по този начин, се изисква доста труд и търпение. Но пък веднъж успеете ли, ще можете да пътешествате ръка за ръка с работата си, стига да имате компютър и интернет връзка

Не че има нещо лошо в нормираното работно време (и място), както и в оползотворяването на отпуските, но все пак, ако някога усетите, че широкият свят ви зове, има и други алтернативи.