Как да прекарате 3 дни във Виена, Австрия?

  • Как да прекарате 3 дни във Виена, Австрия?
    Как да прекарате 3 дни във Виена, Австрия?

Столицата на Австрия често може да изглежда толкова много изпълнена с култура, че не знаете откъде да започнете, но също така е обявен за най-добрия град за живеене в света в множество класации.

Виена е град с изключителна красота. Архитектурното му наследство е най-вече резултат от предишната му роля на Хабсбургската столица на Австро-Унгарска империя.

Това влияние обаче не се среща само в сградите на града. Освен големите императорски дворци и църкви, създадени през 640 години от управлението на Хабсбург, изобилните зелени площи в града също често са с кралски произход. Прочутият Пратер е бил императорски резерват, докато император Йосиф II не го е дал на хората като парк през 1766 година.

Не по-малко важно е влиянието на динамичните движения от Виенската сецесия и Първата световна война върху града. Сгради на Йозеф Олбрих и Ото Вагнер и картини на Густав Климт и Егон Шиле помагат за утвърждаване на Виена като културна столица на централна Европа в началото на 20 век. 

Културата във Виена?

Как да прекарате 3 дни във Виена, Австрия?
Снимка: pixabay

Културната репутация на Виена продължава и до днес със своите 160 музея, четири оперни театри и над 15 000 концерта годишно. Много композитори са го превърнали в свой дом и всички сгради, свързани с Хайдн, Моцарт, Шуберт, Щраус и Бетовен, могат да бъдат посетени.

Спокойната кафене култура се развива отчасти, защото гъстотата на населението в града насърчава използването на кафенета като място, на което да се свършат някои задачи. По някакъв начин това се очакваше от днешните интернет кафенета и може да се види, че тийнейджърите се задържат на по едно кафе, правейки домашните си на спокойствие, без неодобрението на сервитьорите.

Къде да хапна във Виена?

Късният февруари е подходящо време за посещение на града през Седмицата на ресторанта (22-28 февруари). Виенските готвачи използвайки елементи от много национални традиции.

Много ястия се приготвят на скара, варят се или се задушават, а златната панировка от брашно, яйце и галета все още е предпочитаният начин за приготвяне на почти всичко - и местните жители не биха искали да бъде по друг начин.

Най-старият ресторант във Виена е Griechenbeisl на Fleischmarkt 11, който предлага традиционна кухня. 

Ден 1: Религия и кралски преживявания

Как да прекарате 3 дни във Виена, Австрия?
Снимка: pixabay

Започнете от Marktgasse и отидете до Stephansplatz, за да видите катедралата Свети Стефан и се изкачете на 343 стъпала нагоре по богато украсената южна кула, за да се насладите на зашеметяваща гледка. Счита се за най-добрата готическа сграда в Австрия и все още има вградени в нея турски оръдия от обсадата през 1683 г.

Разходете се по Шпигелгасе, за да стигнете до обширния дворец Хофбург, който съдържа около 2600 стаи. Това е град в рамките на града и е твърде голям, за да се види за един ден, но най-популярните му секции са Императорските апартаменти, сребърната колекция, Испанската школа за езда и музеят, посветен на култовата фигура императрица Елизабет („Сиси“).

Следобяд поемете с трамвая до Опер. Вземете чай в Café Sacher срещу операта и опитайте оригиналната Sacher-Torte, може би най-известната торта в света от 1832 г.

Виенските лозя в покрайнините на града са известни, така че вземете трамвай D до Nussdorf Beethovengang и завършете с вечеря в херигер (вино механа). Един от най-добрите е Кирлингер на Каленбергер Страс, който датира от 1787 година.

Ден 2: Впечатляващи гледки и вкусове

Как да прекарате 3 дни във Виена, Австрия?
Снимка: pixabay

Вземете трамвай D за 24-минутното каране около Пръстена, за да се срещнете отблизо с неговата история и околните сгради.

Слезте в Julius-Raab-Platz и се качете с трамвай 1 до Prater Hauptallée. Разходете се на северозапад до виенското колело, построено от английския инженер Уолтър Басет през 1897 г. Той предлага няколко впечатляващи гледки - и не забравяйте да разгледате заобикалящата ги забава.

Вземете линия U2 до Карлсплац и тръгнете към дворцовите градини на Шварценбургплац и Белведере. Разходка из площадките от Долен Белведере до Горния Белведере, в която се съхранява най-голямата в света колекция от картини на Густав Климт, включително и най-известната му творба „Целувката“, поместена в Западното крило. Съседна е най-старата алпийска градина в света (създадена през 1803 г.); отделете малко време, за да се скитате наоколо около 4000 вида растения.

И накрая, засилете апетита си, като отидете на Petz Im Gusshaus в Gusshausstrasse 23 за вечеря. Шеф-готвачът Кристиан Петц съчетава австрийската класика с изискани вкусове от цял ​​свят.

Ден 3: Изкуството 

Как да прекарате 3 дни във Виена, Австрия?
Снимка: pixabay

Вземете линия U2 до Taborstrasse за разходка из най-старата барокова градина в града - Augarten, мястото, в което се помещава фабриката и музея на порцелана Augarten и концертната зала Vienna Boys’. Останете за кафе и торта в кафенето.

Вземете линия U2 до MuseumsQuartier за обяд в отличното кафене в музея Леополд, преди да разгледате впечатляващата му колекция от шедьоври на Schiele, Klimt и Oskar Kokoschka.

Ако съвременното изкуство не ви харесва, почти противоположен е музеят на Kunsthistorisches, който има една от най-богатите колекции от изкуства в света, с цяла стая, посветена на Тициан. По-късно, разходка по Getreidemarkt до известната сграда на Сецесион във Виена и Naschmarkt - пазар на хранителни продукти в делнични дни и пазар на всякакви други неща в събота (от 6.30 ч.).

След това обядвайте виенски специалитети в бившите манастирски изби на Австинкеркелер в Августиндерштрасе 1. Завършете деня с посещение на малкия Loos Bar, край Кернтнерщрасе, за плодов коктейл с джин. Този бар датира от 1908 г.