Как един мечтател създаде Музей на ароматите

  • Как един мечтател създаде Музей на ароматите
    Как един мечтател създаде Музей на ароматите

„Някой ден ще украсявам с цветя за кралицата,” казвал младият инженер Сакул Интакул, когато все още не бил известен експерт по цветята. Няколко години след това, благодарение на таланта си, той осъществява мечтата си и вече няколко пъти е украсявал за кралицата и за известни хотели като Булгари в Бали. Наскоро отваря първия Музей за флоралната култура в Банкок, в чест на тайландската кралица Сирикит.

Музеят е прекрасна къща от 1920 г. типична за началото на века, с дървен под, два етажа и седем стаи, заобиколена от ботаническа градина. Направен е, за да се покаже азиатското изкуство за декорирането с цветя и флоралните традиции на Тайланд. Сред градините на музея можете да усетите аромата на невероятни тропически цветя и да се научите да ги разпознавате. Понякога самият Сакул играе ролята на екскурзовод, когато разполага с време. Той казва „Цветето е красотата, която се грижи сама за себе си, затова ако имаме цветя наоколо, животът ни ще е по-красив.”

Музеят е разделен на няколко помещения, във всяко едно се описват със снимки, текстове и предмети (намерени от Сакул по време на пътуванията му из Азия) различните традиции. Най-старият текст е ръкопис от 1756 г., намерен в Токио. Сакул обяснява „Нашите цветя са тропически - разцъфват за един ден, но и много бързо увяхват. За да издържат повече, ние се научихме да отделяме всяко листенце и след това да ги зашиваме и да им предаваме различни форми”. 

Музеят е отворен всеки ден, без понеделник, от 10:30 до 18 часа, входът е 150 тайландски бата (около 7.50 лева).