Как може да се предпазим от болести в самолета?

  • Как може да се предпазим от болести в самолета?
    Как може да се предпазим от болести в самолета?

Когато съберете голяма група хора от различни части на света в летящ метален цилиндър, какъвто е самолетът, винаги съществува възможността да се заразите от някой вирус.

Заради циркулирането на въздуха вътре, вие получавате сигурна рецепта за разпространението на множество болести и зарази, предаващи се по въздушно-капков път. Именното самолетите са един от най-успешните начини на транспортиране не само на хора, но и на вируси и бактерии. 

Въпреки това обаче учените вече са измислили метод, който да намали опасността от зарази. Ключовият фактор, от който най-вече зависи това дали ще се разболеете, е продължителният контакт със заразени пътници. Според специалисти обаче една-единствена мярка може да намали драстично ефекта на този фактор.

Според тях най-добрата стратегия е да се разделят пътниците на две групи и след това на случаен принцип да се насочат към заемане на местата си в самолета. По тяхно мнение това ще намали риска с до 40% в сравнение с 67% при настоящите 3-секционни стандарти за настаняване на пътниците. 

Дали тази мярка ще се приложи масово с цел по-безопасно пътуваме, очакваме да разберем!