За повечето хора Франкфурт е сериозен, бизнес град, пълен с небостъргачи (защо ли, непосредствено до които са червените фенери) и не би могъл да заживее своя коледен живот.
Това обаче не е съвсем така. Ако моловете и бутиците не носят точно това, което бихме нарекли коледен дух, то в сърцето на града, на Рьомемберг и Паулспац всяка година се издига огромна елха, а в подножието й се гушат къщичките на коледния базар.
Преди няколко века коледният базар е бил времето и мястото за разигравани от актьори мистерии, а днес – за разливането на греяно вино с подправки и печенето на открит огън на цвърчащи вурстове. Сега може и да ви звучи прозаично, но когато се сблъскате със северния декемврийски студ и след това стоплите ръце с чаша глювайн (гореспоменатото вино, срещащо се из цяла Германия) и току-що изпечен вурст, ще си промените мнението по този екзистенциален въпрос.
В средата на миналия век във връзка с базара се заражда една странна традиция – изпичането и сглобяването на огромни Дядоколедовци от джинджифилово тесто. Височината им достигала до 2 м, а за създаването им учениците от частните училища набирали сами пари. След това представяли огромния захарен веселяк на учителите си. И накрая с огромен ентусиазъм го изяждали. Хепи ендът е навсякъде около нас.
За да се потопите и вие в коледното сърце на Франкфурт, независимо дали вече сте били там или не, заповядайте в нашата коледна франкфуртска не-бизнес галерия.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!