Как правилно да подредим раница за планина

  • Как правилно да подредим раница за планина
    Как правилно да подредим раница за планина

Случвало ли ви се е да се намирате в планината, да се случи нещо непредвидено, да имате нужда от вещ и да се окаже, че сте я забатачили в най-далечните тъмни краища на раницата си?

Тази статия е написана заради дъждобрана ми, който беше на дъното на раницата, докато спускахме пътеката от връх Митикас (най-високият в Гърция, в планината Олимп) към сборния пункт Приония. Дали при ония или при тоя, въпросът беше, че дъждът си валеше, а аз съжалявах, че при подреждането не бях помислил за Зевс, който ни напомняше да не се шегуваме с боговете.

1. За начало, най-важното е не къде е въпросната вещ в раницата, а дали изобщо сте я взели.

Затова съветът ми е: списък!

Винаги преди да тръгна към бленуваните върхове си правя списък. Неведнъж съм осъмвал без четка за зъби или без любимата възглавничка. А ако забравите челника?

(Вижте нашия Списък за раницата за планината)

2. Втора стъпка: винаги мислете кое ще е най-нужното, докато ходите. Когато стигнете до хижата или мястото за бивак, винаги можете да извадите всичко и да пренаредите. Затова в най-горната част (мозък по планинарски - или джобът, който се намира на капака на планинарските раници) се слагат: Очила, кърпички, GPS, ракъвици, шапка и др.

38628

3. Стигаме до централната част. В основното пространство на раницата най-важното е тежките вещи да бъдат колкото се може по-близо до тялото и колкото се може по-близо до кръста. Тоест, да не са нависоко, защото, колкото по-високо е дадена тежест, толкова повече се нарушава балансът на тялото и раницата може да ви заведе там, откъдето няма връщане. Това важи за сериозните преходи. При по-леки преходи, можете да издигнете тежките вещи по-високо.

4. След като сте подредили тежките, време е на леките дрехи, храна и други вещи, които ще са пак в централната част, но в по-външната периферия, около тежките вещи.

5. На дъното се слага спалният чувал. Повечето съвременни раници имат специален джоб на дъното, в който се поставя спалният чувал.

И така за финал ви пожелавам лошо време, дъжд, студ и гръмотевици, защото както е казал някой, спокойното море никога не би направило един моряк добър.