Как се пие кафето в различните страни?

  • Как се пие кафето в различните страни?
    Как се пие кафето в различните страни?

Кафето е сред най-популярните напитки не само в България, но и по света.

Дали ще го консумираме, за да се ободрим или просто защото харесваме вкусът му, едно е сигурно – то се е превърнало в неразделна част от ежедневието ни. И все пак, в различните краища на Земята съществуват специфични начини за приготвянето и сервирането му.

А ето и как именно се приготвя кафето по света:

Финландия

В централната част на страната е прието кафето да се сервира с вид местно сирене, което се нарязва на кубчета и се поставя на дъното на чашата. След това се залива с кафе и така се пие. Когато течността свърши, сиренето се изяжда с лъжица.

Турция

Къде, ако не в Турция може да опитате истинско турско кафе. Приготвянето му става като фино смлените зърна се варят в медно или месингово джезве. Характерно за него е, че не се прецежда, а се изчаква известно време, за да се утаи на дъното и след това се консумира.

Как се пие кафето в различните страни?

Малайзия

Тук се приготвя една много силна напитка, която съдържа кафе и черен чай, в съотношение 3:7. Всичко това се смесва с прясно мляко и така се получава традиционното за страната питие Янгянг.

Австралия

Това кафе прилича донякъде на познатото ни лате. Приготвя се като върху късо еспресо се налива мляко, предварително разбито на пяна.

Бразилия

Кафезино е името на най-популярната напитка в Бразилия, като характерното за нея е, че се вари предварително подсладена. Напитката се сервира в малки чашки и е много силна.

Испания

Характерно за испанското кафе е, че е изключително гъсто и сладко.  Приготвя се от равни количества черно кафе и кондензирано мляко.

Франция

В тази страна е прието към кафето да се добавя мляко, в съотношение 1:1. Напитката се сервира в големи чаши, за да може пиещият да топи кроасанът си в нея.

Как се пие кафето в различните страни?

Мароко

Малко странен факт за нас, българите, но в Мароко е прието кафето да се смесва с подправки, като канела, кардамон, индийско орехче, карамфил и черен пипер. За приготвянето на напитката се използва черно кафе.

Куба

Специфичното в приготвянето на кубинското кафе е, че се вари предварително подсладено (както и бразилското). Сервира се в малки чашки, но е изключително силно.

Как се пие кафето в различните страни?

Ирландия

В Ирландия тази напитка всъщност представлява интересен коктейл, който включва в себе си горещо кафе, ирландско уиски и захар, като при сервирането се добавя бита сметана.

Италия

Италианското кафе еспресо по традиция се пие с резен лимон. Така, според италианците се усеща по-добре сладкият му вкус.

Мексико

В тази страна кафето се смила заедно с канапени пръчици и се комбинира с нерафинирана тръстикова захар. Сервира се в глинена чаша, която според местните допринася за добрия вкус на кафето.

Сенегал

В Сенегал кафето се приготвя като към кафените зърна се добавят подправките гвинейски пипер и карамфил. Така получената смес се пече, мели и филтрира, а крайният резултат е гъсто и много силно кафе.

Австрия

Подобно на капучиното, австрийското кафе се приготвя от еспресо, към което се добавя димящо мляко и млечна пяна. В някои случаи се добавя и бита сметана с какао.

Как се пие кафето в различните страни?