Кафето е сред най-популярните напитки не само в България, но и по света.
Дали ще го консумираме, за да се ободрим или просто защото харесваме вкусът му, едно е сигурно – то се е превърнало в неразделна част от ежедневието ни. И все пак, в различните краища на Земята съществуват специфични начини за приготвянето и сервирането му.
А ето и как именно се приготвя кафето по света:
В централната част на страната е прието кафето да се сервира с вид местно сирене, което се нарязва на кубчета и се поставя на дъното на чашата. След това се залива с кафе и така се пие. Когато течността свърши, сиренето се изяжда с лъжица.
Къде, ако не в Турция може да опитате истинско турско кафе. Приготвянето му става като фино смлените зърна се варят в медно или месингово джезве. Характерно за него е, че не се прецежда, а се изчаква известно време, за да се утаи на дъното и след това се консумира.
Тук се приготвя една много силна напитка, която съдържа кафе и черен чай, в съотношение 3:7. Всичко това се смесва с прясно мляко и така се получава традиционното за страната питие Янгянг.
Това кафе прилича донякъде на познатото ни лате. Приготвя се като върху късо еспресо се налива мляко, предварително разбито на пяна.
Кафезино е името на най-популярната напитка в Бразилия, като характерното за нея е, че се вари предварително подсладена. Напитката се сервира в малки чашки и е много силна.
Характерно за испанското кафе е, че е изключително гъсто и сладко. Приготвя се от равни количества черно кафе и кондензирано мляко.
В тази страна е прието към кафето да се добавя мляко, в съотношение 1:1. Напитката се сервира в големи чаши, за да може пиещият да топи кроасанът си в нея.
Малко странен факт за нас, българите, но в Мароко е прието кафето да се смесва с подправки, като канела, кардамон, индийско орехче, карамфил и черен пипер. За приготвянето на напитката се използва черно кафе.
Специфичното в приготвянето на кубинското кафе е, че се вари предварително подсладено (както и бразилското). Сервира се в малки чашки, но е изключително силно.
В Ирландия тази напитка всъщност представлява интересен коктейл, който включва в себе си горещо кафе, ирландско уиски и захар, като при сервирането се добавя бита сметана.
Италианското кафе еспресо по традиция се пие с резен лимон. Така, според италианците се усеща по-добре сладкият му вкус.
В тази страна кафето се смила заедно с канапени пръчици и се комбинира с нерафинирана тръстикова захар. Сервира се в глинена чаша, която според местните допринася за добрия вкус на кафето.
В Сенегал кафето се приготвя като към кафените зърна се добавят подправките гвинейски пипер и карамфил. Така получената смес се пече, мели и филтрира, а крайният резултат е гъсто и много силно кафе.
Подобно на капучиното, австрийското кафе се приготвя от еспресо, към което се добавя димящо мляко и млечна пяна. В някои случаи се добавя и бита сметана с какао.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!