Какво казва ваканцията ти за твоята личност

  • Какво казва ваканцията ти за твоята личност
    Какво казва ваканцията ти за твоята личност

Изборът на ваканция говори много за това каква личност сте. Вижте какво показват няколко скорошни изследвания на различни университети и изследователски институти в САЩ.

Интроверт или екстроверт?

На първо място ваканцията показва доколко обичате да бъдете заобиколени от хора. Проучване на Journal of Research in Personality и учени от Университета във Вирджиния потърсило връзката между това къде обичат да почиват колежани и какви са те като натура. Резултатите показват, че интровертите предпочитат планините, а екстровертите – морския бряг. Допълнително потвърджение теорията намира при проследяване на това кой къде живее – оказва се, че жителите на планински региони имат повече интровертни черти в сравнение с тези, които живеят в ниското.

Коя точно ваканция ни прави щастливи?

Има изобилие от проучвания на тема почивката и щастието, което ви носи тя.

Например, изследване на списание Applied Research in Quality of Life показва, че хората извличат повече щастие по време на фазата на планиране, отколкото по време на самото пътуване. Т.е., посветете повече време на планирането, вместо да се впускате в почивка без план.

И тук обаче умереността е важна. Друго проучване, цитирано от Harvard Business Review, сочи, че хората не се чувстват щастливи на пътувания, които възприемат като стресови. Гъста програма, дълги опашки и малко време за хващане на следващия влак/самолет означава, че ще се върнете от почивката си не по-щастливи отпреди заминаването си. Единствено хората, прекарали простичка, спокойна почивка, показват по-високи нива на щастие след връщането си. С други думи, трябва да изберете между това да бъдете щастливи преди пътуването или след него.

Друго изследване, посветено на Деня на щастието, показва, че половината хора прекарват около час на ден в мечти за пътуване. Голяма част в работно време.

Почивката и повишението

В САЩ има нещо, което спокойно може да се нарече работно мъченичество – работниците масово не използват всичките си дни платен годишен отпуск в името на служебната си позиция. Липсата на почивка обаче води до преумора, повишени нива на стрес и в крайна сметка – до по-ниски резултати. В скорошно проучване, направено в САЩ и Канада, стана ясно, че за всеки ползвани 10 дни отпуск, служителят показва средно с 8% по-високи резултати.

Колко трае перфектната ваканция

Изследване, публикувано в списание Psychologist, разкрива колко време трае перфектната ваканция. Участниците са били помолени да оценят колко задоволителна е била почивката им. Най-доволни са били тези, чиято ваканция трае между 3 и 6 дни.

*

Прочетете още проучвания за пътуването.