Какво трабва да знаем, ако искаме да пътуваме до САЩ?

  • Какво трабва да знаем, ако искаме да пътуваме до САЩ?
    Какво трабва да знаем, ако искаме да пътуваме до САЩ?

Като цяло САЩ са затворени за международен туризъм от март 2020 г. и въпреки че голяма част от света посреща американските туристи това лято, е малко вероятно правителството на САЩ да е готово да отвори изцяло границите си за международни посетители без съществена цел скоро време. Ето какво знаем досега.

В понеделник Белият дом потвърди, че настоящите ограничения за пътуване в САЩ засега ще останат в сила, като посочи силно предаваната версия на делтата на COVID-19 като причина за запазването на предпазлив подход към граничния контрол.

Европейските страни се надяваха, че САЩ ще приложат реципрочна договореност за пътуване, след като ЕС облекчи собствените си ограничения за САЩ през юни. ЕС добави САЩ към своя „зелен списък и разреши пристигането на американски туристи, независимо от техния ваксинационен статус. Въпреки това, някои страни, включително Италия, изискват американците да бъдат напълно ваксинирани, преди да пътуват там.

Англия последва примера в сряда, когато правителството се съгласи да отвори границите си за американски туристи през август, при условие че те са напълно ваксинирани и могат да представят два отрицателни PCR теста за COVID-19 един преди заминаване и друг на втория ден след пристигане. Държавният департамент обаче съветва американските пътници да не пътуват до Великобритания, Испания, Кипър или Португалия и да преразгледат пътуванията до други части на Европа.

Канада също се готви да отмени ограниченията си за посетителите в САЩ през август, но вероятно засега тя ще остане еднопосочна система, като Министерството на вътрешната сигурност на САЩ удължава затварянето на сухопътните си граници с Канада и Мексико поне до 21 август.

И докато някои правителства са въвели сертификати за ваксини, за да улеснят безопасното пътуване, администрацията на Байдън заяви, че САЩ няма да създадат подобна национална рамка от идентификационни данни за ваксини за пътуване.

Какво включват настоящите ограничения за пътуване?

В момента САЩ забраняват повечето граждани на САЩ и постоянно пребиваващи, които през последните 14 дни са били във Великобритания, 26-те държави от Шенген в Европа или в Ирландия, Китай, Индия, Южна Африка, Иран и Бразилия. Има някои „съществени изключения за пътуване от тази забрана, включително повечето близки членове на семейството на американски граждани, както и дипломати, хора, пътуващи до САЩ, за да помогнат за овладяването на вируса и някои притежатели на визи, но в по-голямата си част пътуват от който и да е от тези региони не е разрешено.

САЩ също са затворени за съседите си на север и юг. Затварянето на сухопътните граници между САЩ, Канада и Мексико е удължено до 21 август и въпреки че е разрешено пътуване със самолет, забраната за несъществени пътувания остава в сила.

Съществуват и някои допълнителни мерки за обществено здраве при пътуване. Понастоящем всички пътници на авиокомпании, пътуващи до САЩ на възраст над две години, трябва да дадат или отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа след заминаването, дори ако са напълно ваксинирани, или да представят официален здравен документ, който доказва, че са се възстановили от COVID- 19 през последните три месеца.

Центровете за контрол на заболяванията препоръчват всички неваксинирани пристигащи да бъдат поставени под карантина поне седем дни след пристигането и да се направи тест за COVID-19 три до пет дни след пристигането. Пълно ваксинираните пътници с одобрена от FDA или СЗО ваксина не трябва да бъдат поставени под карантина, но те се съветват да направят тест за COVID-19 в рамките на три до пет дни от пристигането.

Ако пътувате в САЩ или където и да било в чужбина, винаги проверявайте най-новите изисквания и публикувана информация от тамошните власти, за да избегнете неприятни изненади.