Кои са най-известните китайски билки и за какво помагат те?

  • Кои са най-известните китайски билки и за какво помагат те?
    Кои са най-известните китайски билки и за какво помагат те?
  • Кои са най-известните китайски билки и за какво помагат те?
    Кои са най-известните китайски билки и за какво помагат те?

Китайските билки са неразделна част от традиционната китайска медицина (ТКМ) от хиляди години. Смята се, че тези билки притежават специфични свойства, които могат да помогнат за балансиране на енергията на тялото или Qi и да насърчат цялостното здраве и благополучие. Ето някои от най-известните китайски билки и свързаните с тях ползи:

Женшен (Ren Shen): Женшенът е известен със своите адаптогенни свойства, което означава, че помага на тялото да се адаптира към стреса и подобрява устойчивостта. Често се използва за повишаване на енергията, подпомагане на имунната система и подобряване на когнитивната функция.

Кои са най-известните китайски билки и за какво помагат те?
Снимка: pixabay.com

Астрагал (Huang Qi): Астрагалът е известен със своите имуностимулиращи качества. Използва се за укрепване на защитните механизми на организма, повишаване на жизнеността и подобряване на общата издръжливост.

Годжи Бери (Gou Qi Zi): Тези малки червени плодове са богати на антиоксиданти и се смята, че поддържат здравето на очите, засилват имунната система и подобряват кръвообращението. Смятат се и за полезни за дълголетието.

Dang Gui (китайска ангелика): Dang Gui често се използва за поддържане на здравето на жените. Смята се, че регулира менструалния цикъл, облекчава менструалните болки и подхранва кръвта.

Корен от женско биле (Gan Cao): Коренът от женско биле се използва за хармонизиране и балансиране на билкови формули. Може да помогне за успокояване на кашлицата, облекчаване на болки в гърлото и подпомагане на надбъбречната функция.

Гъба Рейши (Ling Zhi): Рейши се счита за "гъбата на безсмъртието" в китайската култура. Смята се, че укрепва имунната система, намалява стреса и поддържа цялостната жизненост.

Шизандра (Wu Wei Zi): Шизандра е адаптогенна билка, за която се смята, че поддържа реакцията на тялото на стрес, повишава енергията и насърчава умствената яснота. Използва се и за поддържане здравето на черния дроб.

Канелена клонка (Gui Zhi): Канелената клонка често се използва за насърчаване на кръвообращението, затопляне на тялото и облекчаване на състояния, свързани със студ, като болки в ставите.

Хризантема (Ju Hua): Хризантемата се използва за поддържане на здравето на очите, премахване на топлината и облекчаване на симптомите на алергии. Често се консумира като чай.

Rhodiola (Hong Jing Tian): Rhodiola е друга адаптогенна билка, използвана за борба със стреса, увеличаване на енергията и подобряване на умствения фокус. Често се използва за подобряване на физическото и умственото представяне.

Бял трън (Shui Fei Ji): Белият трън се използва за поддържане на здравето на черния дроб и детоксикация. Смята се, че предпазва черния дроб от увреждане и насърчава неговата регенерация.

Гинко билоба (Bai Guo Ye): Гинко билоба е известно със способността си да подобрява кръвообращението и да поддържа здравето на мозъка. Често се използва за подобряване на паметта и когнитивната функция.

Плодове от глог (Shan Zha): Плодовете от глог се използват за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Смята се, че подобряват кръвообращението, понижават кръвното налягане и подпомагат храносмилането.

Polygonum (He Shou Wu): Polygonum често се използва за поддържане здравето на косата, укрепване на черния дроб и бъбреците и насърчаване на дълголетието.

 

Черна боровинка (Rou Cong Rong): Черната боровинка се използва за поддържане на здравето на бъбреците, подобряване на сексуалната функция и повишаване на цялостната жизненост.