Кой е най-малкият обитаем остров в света?

  • Кой е най-малкият обитаем остров в света?
    Кой е най-малкият обитаем остров в света?

На река Сейнт Лорънс, по продължението на границата между Канада и САЩ, е разположен архипелагът Хиляда острова, а едно парченце от неговата суша е най-малкият обитаем остров в света.

Архипелагът се състои от 1864 острова, като размерите им варират от 0,1 кв. км (място достатъчно да се посади едно дърво и нищо повече) до 100 кв. км

Архипелагът е известна природна забележителност и до него се организират круизи и идват запалени риболовци. Сред интересните обекти за пътешествениците е Музеят на старинните кораби и замъкът Сингър.

Интересното е, че един от островите в архипелага, с площ около 306 кв. м, е най-малкият населен остров в света. Името му Джъст руум инъф айлънд в буквален превод означава „остров, достатъчен за една стая”. Той е собственост на американското семейство Сайзленд, които придобиват това парче земя през 1950 г.

Кой е най-малкият обитаем остров в света?
Снимка: wikipedia

На тях не на шега мястото им стига да засадят едно дърво и да си построят малка къщичка, а пред нея да сложат маса и 3 столчета за пикник.

Семейството имало идея това местенце да се превърне в извънградска вила за уединение, но туристите нарушават плановете им: едва ли не всеки от участниците в многобройните круизи минава, за да снима необикновения остров.