Крепостта Трапезица в Търново е отворена за посещения

  • Крепостта Трапезица в Търново е отворена за посещения
    Крепостта Трапезица в Търново е отворена за посещения

Крепостта Трапезица във Велико Търново отново приема туристи.

Реставрирани са три средновековни църкви, в които особено впечатляващи са автентични стенописи от 13-14 век. Възстановени са близо 200 метра от Северната крепостна стена, намиращи се в района на Северната кула. Изградена е централна туристическа алея с дължина близо километър.

Създаден е интерактивен експозиционен център, в който туристите могат да разгледат археологически находки от Трапезица и да се запознаят с историята на Второто българско царство и столичния Търновград. Монтирано е и художествено осветление.

Крепостта Трапезица бе открита навръх 108-годишнината от Независимостта на България.

Полезна информация:

Архитектурно-музейният резерват работи всеки ден от 8:30 до 19:00 ч.
 До него може да се стигне по екопътеката, намираща се до автобусната спирка при разклона на пътя Велико Търново – Арбанаси към квартал „Асенов” и жп спирка „Трапезица”.

Редовният билет за крепостта Трапезица е на цена 6 лева. За учащите стойността на входа е 3 лева, а за пенсионери – 2 лева. Хората с увреждания и децата под 7-годишна възраст влизат безплатно. Семейният билет за двама родители с до три деца е на цена 6 лева. Важат също двудневните пакетни билети за 10 музейни обекта, които за индивидуални посетители са на цена от 20 лева, а за семейство с до три деца – 30 лева. Фуникулярът, който също осигурява достъп до архитектурно-историческия резерват, ще работи от 1 май.