Кучинг – градът на котките

  • Кучинг – градът на котките
    Кучинг – градът на котките

В Азия съществува един причудлив град, в който котките са буквално навсякъде – това е Кучинг, който се намира в малайзийския щат Саравак.

Той буквално е пълен с котки – можете да ги видите на тротоара, върху светофарите, в парковете, вътре в кръговите, както и на покривите. За разлика от други градове, по-голяма част от котешката популация в Кучинг е под формата на статуи и скулптури, поставени от любителите на котки в града.

Кучинг – градът на котките
Снимка: flickr/ShutterMonKey™

Донякъде манията по тези животни може да се обясни с името на града. Кучинг (“Kuching”) се смята за производно на малайската дума “kucing”, която означава котка. Възможно е обче името на града да идва и от китайската дума за пристанище “cochin”. Не липсват и теории, според които името на града всъщност произлиза от плода “mata kucing”, който расте в Малайзия и Индонезия.

Каквато и да е истината зад името на Кучинг, факт е, че там обичат котките. Един от колежите в Кучинг се нарича I-CATS (International College of Advanced Technology Sarawak). Неговата абревиатура включва “cat”, което на английски език означава котка. Местната радиостанция пък се нарича Cats FM.

Кучинг – градът на котките

Най-известната атракция, посветена на тези животни в Кучинг е Музеят на котките, съдържащ над 4000 артефакта, включително картини и паметници, свързани с котки. В музея може да се види мумифицирана котка от древен Египет, както и петте вида диви котки, открити на остров Борнео.