Кулинарни пътешествия: Джинджифилови курабии "Коледното езеро"

  • Кулинарни пътешествия: Джинджифилови курабии "Коледното езеро"
    Кулинарни пътешествия: Джинджифилови курабии "Коледното езеро"

Разгръщаме страниците на книгата "Коледа завинаги" и какво откриваме там - рецепта за джинджифилови курабии. Нямаше как да не я споделим и да направим опит да ви вдъхновим да направите коледните празници още по-вълшебни.

Ароматът на току що изпечени курабии допринася както за уюта и настроението в дома, така и за това да се изкушим и да хапнем нещо сладичко, докато гледаме "Сам вкъщи", сгушени под топлото одеало. Но без повече да учвъртаме, нека видим рецептата.

От нея се получават 36 курабии.

Кулинарни пътешествия: Джинджифилови курабии "Коледното езеро"
Снимка: pixabay

Продукти:

ТЕСТО

• 2¼ чаши брашно

• 1 супена лъжица смлян джинджифил

• 1 супена лъжица смляна канела

• ½ чаена лъжичка смлян карамфил

• ½ чаена лъжичка бахар

• ¼ чаена лъжичка сол

• 1 чаена лъжичка сода за хляб

• 1 супена лъжица ситно нарязан захаросан джинджифил (по желание, за да се добави пикантен вкус)

• ¾ чаша несолено масло

• ½ чаша кафява захар

• ½ чаша бяла захар на пясък

• 1 яйце

• 1 супена лъжица прясно изцеден портокалов сок

• ¼ чаша меласа

• 36 шоколадови бонбонки по ваш избор

Инструкции:

Забележка: за най-добри резултати смесете всички продукти с ръка.

1. Загрейте фурната до 180°С.

2. Смесете брашното, джинджифила, канелата, карам-

фила, бахара, солта и содата за хляб. Ако желаете, добавете и захаросания джинджифил.

3. Разбийте маслото и кафявата и бялата захар в голяма купа, така че да стане пухкаво.

4. Добавете разбитото яйце, а после пресния портокалов сок и меласата.

5. Постепенно сипете брашното с подправките.

6. Омесете тестото на малки топчета с размерите на орех.

7. Наредете върху немазна хартия на разстояние 6 сантиметра.

8. Внимателно сплескайте с ръка, така че тестото да придобие дебелина 2,5 сантиметра.

9. Печете 8-10 минути.

10. Оставете курабиите да изстинат, като добавите по едно шоколадово бонбонче върху всяка.

11. Прехвърлете върху метална решетка, та курабиите да се охладят напълно.

12. Съхранявайте в плътно затворен контейнер, та да за пазите курабиите меки и сочни.

Насладете се!

ХО-ХО