Вдъхновени от японската кухня, решихме да приготвим любимото суши у дома.
Понякога виждайки и опитвайки някое ястие, оставаме с впечатлението, че начинът му на приготвяне е изключително сложен, но в голям процент от случаите на практика се оказва, че това изобщо не е така.
Сега ще пренесем японската култура у дома и ще се насладим на това вкусно хапване. Може да си направите тематична вечер със семейство и приятели.
Необходими съставки:
Ориз за суши
Кори нори
1 1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
4 с.л. оцет
Ролца от раци
Авокадо
Краставица (по избор)
Оризът се изсипва в купа, залива се със студена вода, разбърква се добре и се прецежда. Действието се повтаря, докато водата в купата не стане бистра, без следи от нишесте, след което оризът се остава да изсъхне за около час.
Оризът се поставя в тенджера, залива се с 350 мл вода и се вари на слаб огън за около 10 минути. Котлонът се изключва, а оризът се оставя под капак за около 20 минути.
Оризът се изсипва в неметална тава и започва внимателно да се бърка с дървена лъжица, като постепенно се прибавя оризовият оцет със солта и захарта.
Накрая сместа се покрива с мокра кърпа и се оставя за 30 минути.
Сместа се слага върху кора нори и нареждате желаните съставки, завивате с помощта на найлон.
Нарязват се с мокър нож, сервира се със соев сос и уасаби.
Вижте тази публикация в Instagram.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!