Линц – забележителности за един уикенд

  • Линц – забележителности за един уикенд
    Линц – забележителности за един уикенд

Линц пази вида и достолепието си на град, който векове наред е бил част от империя. Той е по-малък от Виена и Залцбург, но има своите предимства - историческите паметници не липсват, а цените са доста по-ниски. Всъщност, ако си вземете карта за Линц от 15 евро на ден/25 евро за три дни, получавате безплатен достъп до основните музеи и ползвате градския транспорт в града.

Линц е малък град и е лесно да се ориентирате в него. Можете да започнете от площада Хауптплац от 13-и век с бароковите му сгради и колоната на Светата Троица. В Стария град можете да се насладите на красиви ренесансови дворци или да видите къщата, където Моцарт е написал „Симфонията на Линц“ само за 4 дни. Линц е подходящо място и да опитате местните торти, защото жителите на града твърдят, че именно те са измислили първата торта в света – от сладко върху сладкиш.

След това вижте:

1. Дунав

37087

Още от зората на европейските цивилизации река Дунав е играела важна роля. За градове като Линц - още повече. На мястото, където е градът днес, първо са се заселили келти, които нарекли селището си Лентос, което означава „На завоя на реката“. По-късно римляните са го наричали Ленция, откъдето идва и днешното Линц.

На реката се намира музеят Лентос Арт, където можете да разгледате картини от Густав Климт и Шиле. По бреговете на реката, в парка Донау могат да бъдат видени големи метални скулптури, а за пешеходците и колоездачите има дълги пътеки, изградени по продължението на Дунав.

2. Музеят на бъдещето

Ars Electronica е изключително място, което отразява пълния блясък на технологичния напредък на нашето време. Там можете да разгледате разнообразни предмети, които ще ви се видят като от научно-фантастичен филм. Едно от най-интересните възможности на музея е 3D пътуване през вселената на IMAX екран. Работно време, адрес, билети - тук.

3. Опера

Години наред малкият Линц е имал една мечта и тя е била да има собствена опера. Градът се сдоби с такава през 2013 година, която бе финансирана основно с дарения от хората. Сградата е по дизайн на британския архитект Тери Паусън и е една от най-технологичните опери в Европа. Плюсът е, че билетите са доста по-евтини от тези в Залцбург и Виена. Информация и билети тук.

4. Новата катедрала

37090

Нео-готическата катедрала е започната през 1862 година по дизайн от създателя на Кьолнската катедрала Винсенс Стац. Катедралата е завършена през 1924 година, а капацитетът й е 20 хиляди души. Сградата е известна със стъклописите си, както и с кулата, която е висока точно 134 метра, за да не бъде по-висока от тази на катедралата „Свети Стефан“ във Виена. Не пропускайте също Старата катедрала, построена между 1669-1678 година.

5. Църквата на Свети Мартин

Счита се, че тя е най-старата църква в Австрия, която все още функционира. Тя е била отбелязана в документи за първи път през 799 година, а в архитектурата й са вплетени елементи от епохата на римляните, каролингите, романтизма и готиката. Влизането вътре става само с ескурзовод.

6. Колоната на Троицата

37091

Тя се намира в средата на градския площад. Колоната е от бял мрамор, висока е 20 метра и е завършена през 1723 година. На нея има три надписа, посветени на Светата троица от благодарните градските гилдии, хората на Линц и императора по случай избавлението на града от войната (1704), пожарът (1712) и чумата (1713).

7. Замъкът Линц

За първи път е споменат в исторически документи от 799 година, но е построен изцяло наново през 1477 година от император Фридрих III. На западния й вход има каменен герб с инициали, които означават „Целият свят е притежание на Австрия“, както и имперски инициали. Замъкът е бил разширен по времето на Рудолф II, когато са построени два вътрешни двора и главната порта към града. По време на Наполеоновите войни сградата е служила като военна болница и от нея е започнал големият пожар през 1800 г. Останките от замъка са превърнати в затвор през 1811 година, а от 1851-1945 г. са били казарми. Между 1953-1963 година замъкът е напълно възстановен и превърнат в музей. Днес там има постоянна изложба на средновековно изкуство, оръжия, музикални инструменти, монети и др.