Любопитни факти за Патагония

  • Любопитни факти за Патагония
    Любопитни факти за Патагония
  • Любопитни факти за Патагония
    Любопитни факти за Патагония
  • Любопитни факти за Патагония
    Любопитни факти за Патагония
  • Любопитни факти за Патагония
    Любопитни факти за Патагония

Патагония е природогеографска област, разположена в южната част на Южна Америка, почти изцяло на територията на Аржентина и само отделни части попадат на територията на Чили. Често е бъркана с дъжава, но тя не е такава.

Патагония е име, дадено от Магелан, представлява открито плато (около 777 000 km²), с наклон към океана. Това е обширна и разнородна област, която обхваща близо една трета от южноамериканския континент, и която се слави с едни от най-поразителните красоти на планетата. От Андите се стига до Огнена земя, където е „края на света“ само на 1000 km от Антарктика или както аржентинците го наричат „началото на света“.

Любопитни факти за Патагония
Снимка: pixabay.com

Ето и някои факти за тази красива и необятна област, до която всеки трябва да се докосне поне веднъж:

1.Областта се характеризира със сух, умереноконтинентален климат, а северните части са по-топли. Тук се отглежда люцерна, зеленчуци и някои плодове, а обширните пасища изхранват огромни стада овце.

2.Аржентина има 13,7 млн. овце, които се развъждат основно в Патагония.

3.В Аржентина има над 20 национални парка, като повечето са в Патагония.

4.Населението, което живее в областта, се нарича патагонци. Името е дадено от Магелан, който е смятал, че хората са изключително високи, наблюдавайки ги от корабите. Всъщност патагонският расов тип на монголоидната раса е с нисък среден ръст.

5.Част от заснежените патагонски поля лежи на територията на Национален парк „Los Glaciares", на около 20 km северно от Торес дел Пайне. Общо 355 ледника, които се вливат морето, влизат в територията на парка. Величественият Перито Морено заема обща площ от 256 km² и представлява третият по големина запас от сладка вода на планетата.

6.Патагония е екологично най-чистият регион на планетата.

Любопитни факти за Патагония
Снимка: pixabay.com

7.Патагония е една от най-големите площи за отглеждане на овце в света. Търговията с вълна, заедно с туризма, е в основата на икономиката на региона.

8.В Патагония има една от най-трудните за изкачване планински вериги - Сиера Торе. Въпреки сравнително ниската надморска височина, само 3128 метра, склоновете му не се поддават дори на най-опитните планинари. Първото изкачване на Сиера Торе е завършено през 1970 година.

9.Най-високата точка на Патагония, планината Фицрой (3375 м), е кръстена в чест на Робърт Фицрой - капитан на кораба "Брит", който Чарлз Дарвин извърши през 1831-1836 гг. пътуването му по целия свят.

10.Патагония е един от най-ветровитите райони на планетата. Тук наистина ветровете са безмилостни понякога.

11.В аржентинската част на Патагония, в близост до град Сан Карлос де Барилоче, се намира "Южна Америка Швейцария" - ски курортът Сиера Катедрал с различна височина на пързаляне от 1400 до 2900 метра надморска височина.

12.Чилийската част от Патагония е едно от най-чистите места в света.

13.Патагония има много легендарни туристически пътеки.

14.Да се стигне до патагонските Анди не е лесна задача, защото сърцето на тази планинска верига е достъпно само с вода.

Патагония освен един от най-чистите региони на планетата е и един от най-красивите. Това място определено заслужава да се види и то дори да се обиколи, за да придобиете по-голяма представа за красивата му природа.