Един друг ъгъл на италианската кухня

  • Един друг ъгъл на италианската кухня
    Един друг ъгъл на италианската кухня

Когато си помислите за Италия, в съзнанието ви най-вероятно изскачат някои определени асоциации. Шумни, освободени и весели хора, история, китни градчета, сгушени сред планините. Изобщо, пълна идилия.

Неразривна част от представата за Италия са пълничките мустакати готвачи, разнасящи димящи чинии с паста. Едва ли някой ще успори, че в тази темпераментна държава правят най-хубавата пица - дори да си поръчате само тесто с доматен сос и пармезан, вече никога няма да гледате на пицата у дома по същия начин. Тези най-популярни ястия несъмнено са емблематични за Италия, но ако искате да вкусите натуралния, автентичен вкус на страната, в никакъв случай не трябва да пропускате и следващите кулинарни изкушения, за които ни подсказаха колегите от Kulinar.bg.

Оливе ал'асколана - едни невероятни маслини

Типично ястие, за един от централните региони на страната са маслините оливе ал'асколана, пълнени с мляно месо, оваляни в галета и изпържени. За направата му не се използват какви да е маслини, а само отглежданите в град Асколи Пичено и неговите околности. Както можете да предположите, името на ястието произлиза от това на града. Можете да го опитате във всеки бар, ресторант, както и директно от павилионче на улицата.

Месното изкушение Поркета Романа

В град Арича, недалеч от Рим, ценителите на месните ястия ще се чувстват истински щастливи. Докато разглеждате забележителностите или просто се разхождате, за да попиете местната атмосфера, можете да похапнете Поркета Романа. Представлява осолено и обезкостено свинско месо, пълнено с розмарин, чесън и други подправки, които го правят едно от най-сочните и изкусителни италиански ястия от месо.

Аранчини - вече няма да гледате на ориза по същия начин

Тези, чиито сърца принадлежат на Сицилия, могат да се насладят на едно почти древно изкушение. Рецептата за пържените оризови топчета аранчини произлиза от 10-и век и е една от гордостите на региона. Топчетата, пълнени с рагу, грах, доматен сос и моцарела, са истинско преживяване за сетивата.

Десерти

Ако сте сред почитателите на сладките изкушения, Италия със сигурност ще ви впечатли със своите каноли и джелато. Най-вкусните каноли ще намерите в Палермо, Сицилия. Тестото им е оформено като фунийки и след това изпържено. Пълнени са с перфектните пропорции рикота и шоколад. Като едно ястие за истински ценители, от двете им страни се поставят захаросани черешки.

Може би най-култовият италиански десерт е джелато. Въпреки че спада към категорията сладолед, джелато всъщност е едно уникално преживяване, на което можете да се насладите само в Италия. Ако искате да спазвате традициите, трябва да си го вземете от количка на улицата. Първата такава се появява в Северна Италия през 30-те години на миналия век, въпреки че рецептата произлиза още от древността. Джелатото е толкова важна част от страната, че дори има университет - Carpigiano Gelato, в който се изучават тайните тънкости на рецептата. Там се намира и музеят на джелатото. Научете и как да изберете най-добрия сладолед в Италия.

След като вече сте съвсем на "ти" с потайностите на италианската традиционна кухня, не пропускайте да се гмурнете в лабиринта от вкусотии при следващото си посещение в страната. Гарантираме, че после ще се хвалите на всеки срещнат!