Минойски лабиринт на 4000 години открит в Крит: Домът на Минотавъра

  • Минойски лабиринт на 4000 години открит в Крит: Домът на Минотавъра
    Минойски лабиринт на 4000 години открит в Крит: Домът на Минотавъра
  • Минойски лабиринт на 4000 години открит в Крит: Домът на Минотавъра
    Минойски лабиринт на 4000 години открит в Крит: Домът на Минотавъра

В гръцката митология Крит е известен като мястото на легендарната битка между героя Тезей и Минотавъра, създание с тяло на човек и глава на бик, което живее в лабиринт. Въпреки че този мит може да е далеч от реалността, археолозите наскоро откриха значителна лабиринтна структура на критски хълм, предизвиквайки голяма интрига.

Гръцкото министерство на културата разкри, че тази уникална конструкция, първата по рода си открита в Крит, вероятно датира от минойската цивилизация между 2000 и 1700 г. пр.н.е. Минойците, считани за първата напреднала цивилизация в Европа, са известни със своите грандиозни дворци и ранни писмени системи.

Разположен на 494 метра над морското равнище на върха на хълма Папура, лабиринтът е открит по време на инсталирането на радарна система за ново летище близо до Кастели-Педиадас. Строителството на летището ще продължи, но радарът ще бъде преместен, за да се даде възможност за разкопки и консервация на обекта.

Лабиринтът се състои от осем концентрични кръгли стени, всяка със средна дебелина 1,4 метра. С диаметър 48 метра и покриващ 1800 квадратни метра, оцелелите стени на структурата достигат до 1,7 метра височина. Радиалните стени разделят лабиринта на четири зони, с малки отвори, служещи за проходи.

лабиринт2

В центъра на лабиринта се намира кръгла сграда, също разделена на четири квадранта. Гръцкото министерството на културата заяви, че пълното оформление и общата височина на тази сложна структура остават несигурни в очакване на допълнителни разкопки.

Смята се, че мястото е построено по времето, когато са построени първите минойски дворци. Разпределението на животинските кости в лабиринта предполага, че той е служил като церемониално място за ритуали, включително дарения и празници.

Въпреки поразителното откритие, малко вероятно е този лабиринт да е свързан с митологичното леговище на Минотавъра, за което се твърди, че е подземен лабиринт в древния град Кносос. Не са открити доказателства в подкрепа на съществуването на Минотавъра или неговия подземен лабиринт.

Независимо от това, откриването на лабиринт на Крит със сигурност ще плени онези, които са очаровани от митологията, дори и да не се свързва директно с легендата за Минотавъра.