Младото божоле и третият четвъртък на ноември са неразделни от години – до скоро само във Франция, а напоследък и на много други места. У нас също се организират куп събития в чест на пристигането на новото вино божоле нуво (Beaujolais Nouveau).
А младото божоле пристига не току-тъй, между другото, а като знатна особа – с фанфари и нетърпеливо очакване.
Традицията да се празнува новата реколта е създадена от винопроизводителите от френския град Божо в началото на 19-ти век, а от 1985 г. е установено това да е третият четвъртък на ноември, независимо кога е събрана реколтата. Точно в полунощ се обявява „Le Beaujolais Nouveau est arrive!“ („Новото божоле пристигна!“), след което започва дегустация на младото вино в барове, кафенета, ресторанти...
Трябва да опитате божолето, докато е младо – пие се от ноември до март. Заради ускорената ферментация вкусът му е уникален всяка година. Според изискванията всичкото грозде за виното трябва да е набрано на ръка. Това условие е задължително само за още един френски винен регион – Шампан.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!