Море или планина - това е въпросът

  • Море или планина - това е въпросът
    Море или планина - това е въпросът

Най-накрая дойде лятото! 

То вече е в разгара си, температурите започнаха да надхвърлят 30°, а мислите ни несъмнено отиват към ваканция и почивка. Докато стоим в офиса и се чудим кога ще дойде заветният ден за отпуск, а в главата ни започват да се блъскат и мисли за това къде ще я прекараме. Дали да посетим някоя морска дестинация и да се печем на плажа с коктейл в ръка или да се отправим към балкана, където хладният вятър ще прелиства страниците на книгата в ръката ни и ще успеем да се скрием от горещините.

Има една хубава новина преди да вземем каквото и да било решение - дали ще се препичаме под слънчевите лъчи или ще отидем да отдъхнем в планината и двата варианта водят до бягство от ежедневието, развлечение и една дълго чакана и заслужена почивка.

Море или планина - това е въпросът
Снимка: Александра Любова

Морският бряг не е за изпускане. Лятно време на морето си е една класика, за която всеки човек мечтае от време на време или дори постоянно. Няма как да не споменем и неговите предимства, които не са малко. Морските бани имат благотворно влияние върху кожата, нервната система и имунитета. Влизането в морската вода е не само забавно, а и лечебно за целия организъм. Водата тонизира кожата, обогатява кръвта с кислород, укрепва кръвоносните съдове. Разходката рано сутрин по плажа е като спа терапия. Йодните изпарения подпомагат работата на щитовидната жлеза. Въздухът сутрин, изпълнен с йодни изпарения е свеж, прохладен и лечебен. Ходенето по плажа с боси крака пък, освен че прави блажен масаж на ходилата, има благотворно действие и върху цялата нервна система.

Морското лято помага и със синтезирането на витамин D в организма, който е така необходим за фосфорната и калциевата обмяна в организма, т.е. за нашите кости. Основен източник на витамин D е слънчевата светлина.

Море или планина - това е въпросът
Снимка: Александра Любова

Хладката морска вода помага и със закаляването на организма, само внимавайте да не пиете от нея, защото веднага могат да се появят стомашни проблеми. Чрез контакта си с кожата, морската вода пък се грижи отново за нервната система, а може да стане и като домашен пилинг. Тя е с антибактериално действие и защитава кожата от възпаления и бактерии. Може би сами сте забелязали колко бързо минават всякакви ранички на морето, морската вода ускорява тяхното зарастване и за броени часове няма и спомен от тях. Колкото по-висока е солеността на морето, толкова е по-малък шанса за развитието на патогенни микроорганизми и водата е по-чиста и по-лечебна.

Морето може да осигури и безброй изживявания - красиви залези , нощни разходки по плажа, купони, дискотеки, музика, танци, веселби и какво ли не.

Море или планина - това е въпросът
Снимка: Александра Любова

Планината никога не е за подценяване. Затова нека се спрем и на неговите предимства и добри страни.

Кой не мечтае понякога за спокойствие? Вече ежедневието ни е толкова забързано и напрегнато, че дори да си млад и енергичен човек, понякога имаш нужда от бягство от цялата лудница и малко спокойствие и дори усамотение. Градът може да ти осигури дискотеки, забавления, ресторанти и събирания с приятели, но когато искаш истинска, хубава и заслужена почивка - винаги можеш да отидеш на планина. Той ще прегърне с прохладната си невидима ръка и ще подари това бягство от реалността и времето да прочетеш онази отдавна изоставена на рафта книга, на която така и не й идваше реда.

Море или планина - това е въпросът
Снимка: Александра Любова

Шумът и мръсният въздух са нещата, за които ще забравите в планината. Разходката сред природата на свеж и чист въздух ще се отразят страхотно на здравето ви, сънят ще стане здрав и спокойствието ще се възвърне. Заради по-хладния климат може да се отдадете на по-големи преходи и физически натоварвания, което малко или много да компенсира иначе заседналия градски начин на живот. Има толкова различни екопътеки и преходи, които ще ви заведат на пътуване сред горските красоти, аромата на билки, песента на птичките и ще ви обгърнат в зеленината на природата. Зеленият цвят действа успокояващо и има благотворно действие върху нервната система. Разходката ще бъде вашият безплатен психотерапевт.

На планина могат да се правят много и различни неща - преходи, пикници, СПА терапии, езда на коне, велоразходки, групови излети, рафтинг, посещение на водни пещери, речен каякинг, планинско колоездене и много екстремни спортове. Само трябва да намерите нещото, което искате да опитате или което ви харесва да правите и разнообразията ви очакват. Цените за почивка на балкан през лятото са доста по-ниски и разумни и има много пропоционални пакети. Тук може човек да се наслади и на традиционната българска кухня. Доста баби пресъздават оригинални рецепти, предавани от поколение на поколение и правят едно похапване - блажено пътешествие на вкусовете.

Море или планина - това е въпросът
Снимка: Александра Любова

Планина или море? Навсякъде има забавления и добри страни, всичко зависи от това какво търсите. Искате да се препичате под жарките слънчеви лъчи или да постоите на прохладна веранда? Искате да се къпете в морето или да се разходите сред природата? Искате да карате водно колело или сте готови за екстремното каране на кану по някой бързей? Искате дискотеки и нощен живот или вятърът да прелиства страниците на книгата, която успяхте да прочетете до края на почивката?