Морелечение или колко полезно е морето

  • Морелечение или колко полезно е морето
    Морелечение или колко полезно е морето

Понякога не сме болни, а само имаме нужда от малко свеж въздух, един здрав сън и смяна на пейзажа. По случайност, това обикновено се случва през лятото. И тогава настава време за морелечение.

Мо-ре-ле-че-ни-е.

Прилага се и профилактично. Лекарите и спа курортите го наричат таласотерапия, което в най-общи линии иде да каже – изпитване на собствен гръб, корем и други части на тялото на благотворното действие на морската вода. Защо морето е толкова полезно за здравето, четете надолу.


Звукът на вълните

Прибоят действа доказано успокояващо на нервната система. Според британско проучване хората, които живеят в крайбрежни градове, са по-здрави от тези, които живеят навътре в сушата.

Морската вода

Морската вода съдържа жизненоважни елементи като витамини, минерални соли, аминокиселини и други, които имат балансиращ ефект върху човешкия организъм. Част от тях се абсорбират чрез кожата. Интересен факт е, че морската вода има сходен състав с кръвната плазма.

Освен това топлата морска вода подобрява кръвообращението и отпуска мускулите.

Соленият въздух

В молекулите на въздуха край морето се съдържа йод, който е полезен за функционирането на щитовидната жлеза. Освен това там има и отрицателни йони, засилващи защитните сили на организма. Така че дори не е нужно да се намокрите, за да почувствате благотворното влияние на морето.

Слънце за щастие

Докато се печем на плажа, слънцето въздейства върху ендокринната ни система и тялото ни произвежда ендорфини – естествени елементи, които ни карат да се чувстваме спокойни и щастливи. Само не забравяйте и да се пазите от вредните лъчи (например, с шоколад, както писахме).