Музей на изящните изкуства Пушкин

  • Музей на изящните изкуства Пушкин
    Музей на изящните изкуства Пушкин

Това е водещият музей за чуждестранно изкуство в Москва, разделен на три клона и показващ широк избор от европейски произведения, включително шедьоври от древни цивилизации, италианския Ренесанс и холандския Златен век. 

За да видите невероятната колекция от импресионистични и постимпресионистични картини, посетете художествената галерия от 19-ти и 20-ти век. В Музея също са иложени частни колекции, дарени от частни лица.

Музей на изящните изкуства ПушкинСнимка: pixabay

Онова, което е останало в основната сграда, също е впечатляващо, с много шедьоври от италианския Ренесанс. Представени са художници като Ботичели, Тиеполо и Веронезе. Акцентът е може би холандските шедьоври от 17-ти век, така нареченият Златен век на холандското изкуство. Рембранд е звездата на шоуто, като са изложени много картини, включително неговия движещ се Портрет на стара жена. Останалата част на Европа също е добре представена от този период.

Музей на изящните изкуства ПушкинСнимка: wikimedia

Експонатите от древната цивилизация съдържат изненадващо отлична колекция, пълна с древни египетски оръжия, бижута, ритуални предмети и надгробни паметници. Повечето от предметите са изкопани от места за погребение, включително две мумии. 

Музей на изящните изкуства ПушкинСнимка: wikimedia

В друга стая се помещава впечатляващата експозиция „Съкровищата на Троя, с изкопани предмети, датиращи от 2500 г. пр. Н. Е. Немски археолог дари колекцията на град Берлин, откъдето тя беше присвоена от Съветския съюз през 1945 година.

Музей на изящните изкуства ПушкинСнимка: wikimedia

От гръцките и италианските експонати се съдържат примери от оригиналната колекция на музея, който се състои от гипс-изливни репродукции на шедьоври от Древна Гърция и Рим, както и от епохата на Възраждането.

Музей на изящните изкуства ПушкинСнимка: wikimedia

17 и 18 век доминират на 2 етаж, с няколко секции, посветени на италиански и френски художници. Има отделна галерия за периода рококо, представяща някои подходящи мечтателни картини на Буше.