На 3-ти март водопадът Ниагара ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник

  • На 3-ти март водопадът Ниагара ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник
    На 3-ти март водопадът Ниагара ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник

За първи път в историята водопадът Ниагара ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на страната ни. Инициативата едно от най-красивите природни явления в света да грейне в бяло, зелено и червено е единствена по рода си до днес и ознаменува важен юбилей от навършването на 55 години дипломатически отношения между България и Канада. Организатор на събитието е генералното консулство на България в Торонто, с подкрепата на посолството на Република България в Канада.

Светлинното шоу на 3-ти март ще може да се наблюдава между 22:00 и 22:15 ч. канадско време (межди 05:00 и 05:15 ч. българско време) както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и на живо във facebook страницата на генералното ни консулство в Торонто.  

Заради въведените противоепидемични мерки от страна на властите организаторите призовават българските граждани на място да останат по домовете си и да проследят събитието онлайн. 

Ниагара е група големи водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада. Водопадът се състои от три части: Подковата, Американски водопад и по-малкият Булчински воал. Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка.

Водопадите са на 27 км на северо-северозапад от град Бъфало, Ню Йорк и на 121 км от Торонто. Образувани при отдръпването на глетчери по време на последната ледена епоха, както и когато водата от новосформираните Големите езера проправят път към Атлантическия океан.

Ниагарският водопад е известен със своята красота, като в същото време е и ценен източник на хидроелектрическа енергия и предизвикателен проект за опазване на околната среда. Водопадът се намира между градовете-близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада) и е една от най-популярните туристически дестинации в света вече повече от столетие.