На среща с животните в Ловеч

  • На среща с животните в Ловеч
    На среща с животните в Ловеч

Независимо дали сте с малко дете, или ще пътувате с приятели, вярвам, че тази дестинация ще ви хареса!

Днес ще ви разкажа какво видях в Ловешкия зоопарк. Разбира се, веднъж стигнали до Ловеч може да разгледате и Табашка пещера, Архитектурно-исторически резерват "Вароша" - Ловеч, Ловешка средновековна крепост Хисаря, Покритият мост и други. За жалост аз не успях да ги посетя при това пътуване, но скоро ще го направя.

Тази екскурзия не беше планирана. Един неделен ден по обяд, аз и приятелите ми решихме, че искаме да се разходим. Къде, къде? Е, накрая се спряхме на Ловеч. Не е съвсем близо, на около 160 км от София. Затова ви съветвам да си отлелите целия ден, или да пренощувате там.

На среща с животните в Ловеч
Снимка: Михаела Михайлова

И така стигнахме в града и решихме да посетим първо зоологическата градина, като след нея смятахме да видим и другите забележителности, за които вече споменах, но време не остана.

Въпреки всичко се забавлявахме много, зоопаркът е доста голям, а животинките в него са добре изглеждащи и поддържани.

Разделен е на няколко сектора, като може да видите както много пернати, маймуни, така и тигри, лъвове. Мястото е голямо и навсякъде има пейки, за отдих, което е страхотно, защото да си призная - малко е изморително и отнема доста време да обиколиш селият парк.

На среща с животните в Ловеч
Снимка: Михаела Михайлова

Като казах парк, до градината има и доста голям такъв, както и хотелски комплекси.

Но да се върнем на животинките. Близко до входа ни посрещнаха мечките - супер игриви и красиви, много искаха да си поиграят с нас, но естествено има ограждения и е напълно безопасно.

Както може би е ясно, маймуните са много интересни същества, но тук за първи път видях такова разнообразие. Те също показаха номерата си и там загубихме доста време, в шеги и закачки с тях.

Признавам, най-впечатлена бях от лъвът и тигърът, толкова добре изглеждаха. Със загладен косъм, както казваме в Ботевград. Истински царствени животни.

Мястото е чудесно, като добавим и множеството забележителности в Ловеч, вярвам, че ще е чудесно място за разходка или почивка.

На среща с животните в Ловеч
Снимка: Михаела Михайлова

История:

Ловешкият зоопарк е зоологическа градина в град Ловеч, в която се отглеждат животни характерни за българските земи, както и от други континенти.

Създаден през 1960-те години на XX век. Той е вторият по площ и брой на животните в България. Разположен е в североизточната част на Парка „Стратеш“. Общата му площ е 110 дка. Разположен е сред естествена гора и добре поддържана тревна площ с алеи и детска площадка. Достъпът до него е пешеходен и по асфалтов път. Посетителите могат да се ориентират с указателни табели. Открит е на 27 май 1964 г.

Отглеждат се около 400 животни от около 70 вида. Сред тях са представители на видове характерни за България, както и за различни континенти. В зоопарка може да бъдат наблюдавани сибирски тигри, лъв, едногърба камила, двугърба камила, зубър, кон на Пржевалски, алпаки, дългоносо мече, енот, японски елен, благороден елен, елен лопатар, европейски муфлон, кафява мечка, няколко вида маймуни, папагали и различни видове птици.

Известна част от животните са спасени от различни организации. Същите са получили необратими контузии, които не позволяват повторното им връщане в природата на България.

Зоопаркът е предпочитано място за посещение от ловешките граждани и гостите на града. Има пряка пешеходна връзка с Алея на българо-руската дружба, Белия паметник, Черния паметник, Паметникът на Васил Левски, Музей Васил Левски и Архитектурно-исторически резерват „Вароша“.

Автор: Михаела Михайлова