Най-дългият железопътен тунел в света (видео)

  • Най-дългият железопътен тунел в света (видео)
    Най-дългият железопътен тунел в света (видео)

Едва ли бихте предположили къде се намира най-дългият железопътен тунел в света?

Той минава под Швейцарските Алпи, като така свързва Северна и Южна Европа. Името на тунела е Готард, а цялата дължина на съоръжението достига цели 57 км.

Допреди довършването му през 2016 г. първото място бе заемано от японския Сейкан, който се явява свръзка между основния остров Хоншу и северния остров Хокайдо. Дължината на тунела е 54 км.

Строежът на Готард започва преди 18 години, а след като е завършен изиграва ключова роля най-вече в сферата на туризма. Освен това той се отразява благоприятно и на пътническия транспорт, тъй като през него влаковете ще могат да преминават със скорост до 250 км/ч. Най-дългият железопътен тунел преминава на 2300 м под Алпите и през скалите, където на места температурата надвишава 46 градуса.

Интересното е, че първите планове и скици за подобен тип тунел били направени още през далечната 1947 г., но чак 68 години по-късно се пристъпило към реализирането им. Проектът за тунела е бил гласуван още през 1992 г., но строежът му се забавя с няколко години. Причината затова е, че цената на Готард надхвърля 12 млрд. долара и инвестицията се очаква да се изплати до 10 години.

Тунелът свързва Цюрих с Милано, като от единия до другия град се стига за малко повече от 2,5 часа. Основната машина, с която е прокопано съоръжението е 410-метрова пробивна машина с въртеливо движение.

За изграждането на тунела са били необходими 43 800 часа работа без спиране. В резултат на всички тези усилия е създадена тунелна система от 152 км, през която биха могли да преминават 325 влака дневно. Удивително нали?