Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)

  • Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)
    Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)

Словакия е сравнително малка европейска страна, която е чудесен избор, когато става въпрос за красиви места, които да се видят. Това е перфектният пример за малка страна, в която има много невероятни неща за вършене и много красиви места, които да посетите.

Словакия се намира в сърцето на Източна Европа, което я прави лесно достъпна, ако сте в градове като Будапеща или Виена. Пътуването от Виена до Братислава (столицата на Словакия) е бързо и лесно - има директни влакове и автобуси, които пътуват малко повече от час. Цената на билета за автобуса между Виена и Братислава е само 5 евро, което е доста достъпна цена.

Има стотици красиви места в Словакия, които трябва да посетите, затова е трудно да изберем кои са най-добрите. От емблематичните Татри, през грандиозните замъци до малките селища, пълни с традиции и словашки дух, определено има какво да се види в тази страна.

Съставихме списък с местата, които задължително трябва да посетите, за да се възползвате максимално от времето си в Словакия и да видите възможно най-много от тази прекрасна държава.

8. Банска Щявница

Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)
Снимка: Alexander Vojcek

Разположен в централния регион на страната, Банска Щявница е едно от най-добрите места в Словакия за посещение заради уникалното си разположение. Малкикият град всъщност е точно в средата на древен вулкан, който е изригнал преди много време. 

Разходете се по площад „Света Троица“ и вижте паметникът „Света Троица“, изграден в бароков стил

Всъщност се казва, че те са създали лагера тук преди близо 2000 години!

Ако имате време, направете и разходка из замъка и стария музей на мините. Всъщност е много по-интересно, отколкото звучи.

О, също, не забравяйте за Оравския замък, който е на около 80 минути от тук. Струва си да се види!

9. Сеница

Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)
Снимка: wikipedia

Сеница е великолепно малко градче, което има доста интересни неща за вършене. 

Можете да разгледате художествения музей Záhorská galéria Jána Mudrocha, който е перфектно занимание за студените дни. О, и не забравяйте да видите и замъка Бран. Той е на около 20 минути път с кола от центъра на града, но напълно си заслужава. 

10. Тополчани

Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)
Снимка: wikipedia

Разположен на около 110 минути с кола от Братислава, Тополчани е сравнително голям град, който е перфектна спирка за вашето пътуване из Словакия. 

Разгледайте църквата на Света Богородица и да се разходите из замъка Товарники и парка. Това е чудесна спирка за няколко часа.  

11. Бодрузал

Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)
Снимка: pixabay

„Кацнал” точно на границата с Полша, Бодрузал е едно от най-добрите места в Словакия, ако обичате малки градчета.

Има доказателства за това, че градът е създаден още през 17-ти век, което прави целия град историческа забележителност.

Едно от най-красивите места в Бодрузал е дървената църква, която стои гордо в центъра на града. Бароковата архитектура е страшно красива. Но ако не обичате да посещавате църкви и исторически забележителности, по-добре пропуснете този град.

12. Търнава

Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)
Снимка: wikipedia

На около 50 минути от Братислава, Търнава е друг от градовете на Словакия, който е наистина лесен за посещение, докато пътувате из страната. 

И до днес Търнава е най-старият кралски град в цяла Словакия и място, което си струва да се посети. След като сте тук, не забравяйте да разгледате градските стени на Търнава, които датират от преди повече от 500 години! Освен това, не забравяйте да се разходите из централния площад и да видите градската кула. Ако не се плашите от височините, можете да се качите на върха на кулата и да видите целия град. 

13. Бардейов

Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)
Снимка: wikipedia

На около 50 минути от Бодрузал, Бардейов е може би един от най-красивите градове в Словакия. Този град е доста известен в Словакия, но обикновено не е посещаван от много международни посетители.

След като пристигнете в града, ще имате усещането, че сте пристигнали в Германия. Преди стотици години германците били поканени да живеят в града (от краля) и това превръща Бардейов в „малка Германия“ в Словакия.

След това направете екскурзия до Бардейовске Купеле, курортно градче, което е на около 10 минути. Там можете да се разхладите в СПА парка и дори да видите миниатюрно селце. 

14. Шпания Долина

Най-добри места за посещение в Словакия (част 2)
Снимка: wikipedia

Сравнително близо до град Банска Бистрица, Шпания Долина  е  едно от най-добрите места в Словакия, които можете да посетите, ако обичате причудливи и странни градове. 

След като разгледате малките улички, посетете църквата „Покръстване на Господ“, от която има гледка към града. Да, ще трябва да изкачите няколко стъпала (около 160), но напълно си заслужава. Плюс това, ако посещавате града през зимата, ще намерите куп ски писти. 

Словакия е наистина красива страна, която си заслужава да бъде посетена!