Най-добрите джаз фестивали в България

  • Най-добрите джаз фестивали в България
    Най-добрите джаз фестивали в България
  • Най-добрите джаз фестивали в България
    Най-добрите джаз фестивали в България

Какво точно определя един фестивал като добър? Участниците в него, мястото, на което се провежда, възможността на артисти и публика да общуват, организацията. Може би вие ще се сетите и ще добавите още важни фактори. Междувременно, аз ще ви разкажа за четирите най-страхотни джаз фестивала в България.

Как съм решила, че са най-добрите? Субективно. Бях там. Слушах. Гледах. Наслаждавах се на музиката, на атмосферата и на хората. Приемете ме на доверие и ги посетете и вие или пък, отнесете се скептично към думите ми и отидете да проверите сами. И в двата случая ще останете очаровани.

Международен джаз фестивал Банско

Първото му издание е през 1998 г. Оттогава насам всеки август месец за една седмица Банско се превръща в истински вълшебно място. Даже планината престава да се чумери и се заслушва в музиката. Така артисти и публика се радват на срещите си под открито небе. Основната сцена е построена на градския площад, а концертите са безплатни.

На фестивала можете да слушате едни от най-големите звезди на българския, руския, европейския и американския джаз. Изпълнители и гости от всички кътчета на света превземат Банско и седем дни и нощи всичко е музика, танц, смях и преживявания като на кино. Добре е да си резервирате стая в хотел или в къща за гости малко по-отрано.

Етно-джаз фестивал July Jazz Smolyan

Той се провежда вече седем години в Смолян. Всяко издание на фестивала си има тема, която важи и за участниците в основната програма, и за участниците в ателиетата.

Ако обичате микса от джаз и етно музика, това е вашето място. Ще чуете страхотни млади и не толкова млади музиканти от България, Балканите и света. Големият концерт, с който се закрива фестивалът, се провежда на връх Перелик, последната събота от месец юли. На 2188 м височина, без специални ефекти, без прожектори, само вие, музиката и вятъра – този концерт наистина е нещо много специално. Дори да не сте особено изкушени от джаза, ще останете омагьосани от силата на музиката и природата. Препоръчвам, за да не ви омагьоса и някоя настинка, да се облечете като за планина, нищо, че е юли месец и ще слушате джаз.

Международен джаз фестивал Варненско лято

Този фестивал е мечтата на всеки, който обича джаза. Провежда се вече 22 години в морската ни столица Варна. Интересни музиканти от цял свят, авангардни музикални проекти, море, звезди, лято – да ви обяснявам ли още?

Пловдивски джаз вечери

Ако има място, на което можете да слушате Били Кобъм в циркова шатра, да сте на една ръка разстояние от Ранди Брейкър и да слушате как грък, българин и македонец свирят ръченица на тромпет, то това са Пловдивските джаз вечери.

Фестивалът стартира през 2005 г. Един основателите му, както и артистичен директор, е Милчо Левиев. По-късно артистичен директор става Теодосий Спасов. Всяка година през октомври Пловдив е домакин на звезди от ранга на Аирто Морейра, Жан-Люк Понти, Глен Ферис, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Любомир Денев, Христо Йоцов, Влатко Стефановски.

Има един безотказен начин за проверка на това дали фестивалът е бил добър или лош. Ако той току-що е свършил, а вие нямате търпение да го посетите през следващата година, значи наистина ви е харесал. А за по-важен критерий от този, просто не се сещам. Отидете поне на един джаз фестивал. Опитайте. Пристрастяването към свободата и ведрината на изброените по-горе музикални събития е гарантирана.