Най-големите градове на брега на Каспийско море

  • Най-големите градове на брега на Каспийско море
    Най-големите градове на брега на Каспийско море

Един от най-известните нефтени райони по бреговата ивица на Каспийско море е азербайджанският. 

Интересен факт е, че там се намира нефтено находище, което е от световно значение. Столицата на Азебайджан - Баку пък е най-големият пристанищен град по крайбрежието на Каспийско мореТя се намира в южната част на Апшеронския полуостров и е с население от над 2,5 млн. души.

Баку е разположен амфитеатрално на брега на морето на Бакинската бухта и е известен още като градът на нефтаАко го посетите, няма как да не ви направят впечатление как на десетки километра разстояние се виждат издигнатите нефтени кули и технологични площадки. Иначе днес има модерен градски изглед и си заслужава да бъде посетен.

Най-големите градове на брега на Каспийско море


Друг голям град по крайбрежието на Каспийско море е ТуркменбашиТой се намира в Туркменистан и отскоро е признат за един от привлекателните курорти на брега на огромното езеро. В миналото си градът е носел името Красноводск и е възприеман като символичната врата към Средна Азия. Към днешна дата пък в него се инвестират милиони, за да бъде превърнат в атрактивно за туристите място.

Астрахан, от друга страна, е противоположността на Туркменбаш– представителят на европейския дух по крайбрежието на Каспийско море. Той е град в Русия, разположен в Прикаспийската низина. Астрахан е построен в типично руски стил, а основното препитание на местните е риболовът от голямото езеро.
Най-големите градове на брега на Каспийско море

Бандар-е Анзали пък е най-значимото пристанище на Каспийско море в ИранОще през XIX в. започва да се развива като връзката между Иран и Руската империя. В наши дни градът се слави с фабриката си за добив на хайвер от каспийските есетри и именно затова го наричат „световната столица на хайвера“Това е и градът в Иран с най-влажен климат, което позволява отглеждането на ориз и чайДруг интересен факт е, че в тази част на каспийското крайбрежие не се набляга на морския туризъм. Все пак има много какво друго да правите, защото градовете на брега на Каспийско море предлагат едно по-различно пътешествие!