Най-интересните събития за месец юли 2019 г.

  • Най-интересните събития за месец юли 2019 г.
    Най-интересните събития за месец юли 2019 г.

Какви празници, фестивали, концерти и други интересни събития ни очакват през месец юли?

Разберете от традиционната ни статия.

Подредили сме едни от най-интересните събития по градове и дати! Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В НЕСЕБЪР

July Morning в Cacao Beach Club

от 30 юни до 1 юли

Време е за най-очакваното събитие в Cacao Beach ClubJuly MorningЕмблематичният изгрев и най-доброто от тек-хаус музиката ни очаква на 30 юни, заедно с Eddy Mкакто и любимците на българската публика, Deso & Kaiski

Резидентът на легендарните партита Elrow, Eddy M пристига за първи път в България. Toп диджеят започва музикалното си пътешествие в Италия, където любовта му към качествените ритмиго води до свиренето на барабани в няколко банди от дванайсет годишна възраст. По-късно завършва Европейското училище за джаз в Палермо, където развива таланта си с изучаване на пиано, китара и перкусии. Талантливият италианец започва да продуцира музика през 2010 година, вдъхновен от класическото си обучение и любовта към олд скуул звученето, най-вече от хип-хоп артисти от 90-те като Cypress Hill, Tribe Called Quest и Ice Cube. Така, Eddy M създава една уникална форма на тек-хаус, разпознаваема и до днес. След преместването му в Испанияпрез 2012 година, Eddy M може да се похвали със собствен лейбъл,Drumkit Records, както и с гигове в престижни клубове и фестивали като Mysteryland, Dreambeach Festival, BCM Mallorca, Fabrik Madridи Space Ibiza. През последните 5 години, той има подкрепата на имена като Matthias Tanzmann, Kaiserdisco и Karotte, а парчета като Ubahn са пускани от многобройни диджеи, включително и от Marco Carola по време на неговите Music On партита.

Повече информация тук.

Най-интересните събития за месец юли 2019 г.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Експозиция „Армения и България – цветове и форми” София

от 2 до 7 юли

Какво е общото между България и Армения? За първи път изящно и приложно изкуство от двете държави ще се обединят в обща изложба. Домакин на експозицията ще бъде АРТ галерия НДК, а откриването е на 1 юли от 18:30 ч.

 

„Армения и България – цветове и форми” е уникална по своя характер изложба, която ще разкрие пред ценителите на изкуството една малка част от творчеството на артисти от България и Армения. Макар и еднакви в някои области като история, стремеж  към развитие и модернизиране, двете страни имат и своите различия. Именно тяхното многообразие в културно отношение е акцентът на експозицията в АРТ галерия НДК, която представя творби в различни стилове и жанрове.

Повече информация тук.

*

Изложба "От Малага до Виена, минавайки през София"

от 5 до 7 юли

Изложбата „ОТ МАЛАГА ДО ВИЕНА, МИНАВАЙКИ ПРЕЗ СОФИЯ“ включва творби на представители на фамилията Санча от XIX век до днес. За малко повече от век от нея са излезли близо двадесет художници. От тях четирима са свързани чрез своята житейска съдба и изкуство с БългарияФрансиско Санчаосе Санча, Алисия Санча-Нахтигал и Бенямин Нахтигал.

Изложбата се осъществява със съдействието на Испанския институт „Сервантес“ в София, на Австрийското посолство в София, на други културни институции, творци и приятели. В нея са включени близо сто творби на четиримата автори, които са притежание на Алисия Санча, подбрани от фондовете на Националната галерия и на Софийската градска художествена галерия, както и от лични колекции на приятели и близки.

Независимо че някои от членовете на фамилията Санча никога не са се срещали лично, в изложените в Национална галерия/Двореца творби може да се проследи приемствеността в тяхното творчество, да се види, че обичта към изобразяваното се е предавала от поколение на поколение, от Франсиско на Хосе, от него на Алисия, а от нея на Бенямин. 

Повече информация тук.

*

Фортисимо Фамилия с детски концерт в двореца “Врана”

на 9 юли

След като разкри любопитните истории от света на музиката и живота на композиторите, за Фортисимо Фамилия дойде време да срещне децата и техните родители с най-мистериозния музикален инструмент, а именно - човешкият глас.

От детската образователна програма ви канят на лятно рандеву и то не къде да е, а в двореца “Врана” на 9 юли.

За онези, които нямат търпение, в 16 часа могат да се включат в ателието "Как се ражда песента", а от 18 часа ще започне концертът с приказната история за човешкия глас.

Пеенето е най-човешката форма на музициране, най-спонтанната и най-въздействаща. Гласът се променя, сменя цвета си в зависимост от това какво иска да изрази. Какви любопитни факти още ще научите!? Елате и ще чуете!

В концерта “Приказка за човешкия глас” участие ще вземат Милица Гладнишка, тенора Георги Султанов, както и певци от Националния филхармоничен хор. Дирижира Славил Димитров.

До двореца “Врана” ще бъде организиран транспорт, чийто график ще бъде публикуван в социалната мрежа на Фортисимо Фамилия дни преди концерта.

Повече информация тук.

*

Балет под звездите на лятна сцена НДК със „ЗОРБА ГЪРКЪТ“

на 16 юли

Наложилата се като нова фестивална дестинация на открито – Лятна сцена НДК, посреща една от най-обичаните балетни постановки „Зорба гъркът“.

Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и винаги се радва на препълнени салони, а на 16 юли от 20:00 часа ще бъде игран под звездите.

В основата на „Зорба гъркът“ стои книгата „Живот и приключения на Алексис Зорбас“ /1943 г./, с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмов вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на „Арена ди Верона“. Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Фестивал Хронотоп Пловдив

от 1 до 4 юли

Нов фестивал в Пловдив помага на млади хора да направят първи стъпки в творческото начало под мотото „Време, място и любов“.

Във фестивала „Хронотоп“ участват утвърдени български артисти с кариера в чужбина, които се завръщат в Пловдив, за да помогнат на млади таланти да направят „първата важна стъпка“ към творческото начало.

Фестивалът ХРОНОТОП е замислен като една възможност за всички, които се занимават или искат да се занимават с кино и театър да участват в един цялостен творчески процес, при който в рамките на „един слънчев кръговрат“(Аристотел) участниците ще имат шанса да придобият необходимите подход, знания и умения, за да сътворят филм, танц, костюм, плакат или театрално представление.

Темата на фестивала тази година е „Време, място и любов“. Драматургичният материал ще бъде селектиран на случаен принцип, но по предварително подбрани реплики от велики любовни истории. Репликите ще се теглят като томбола и по силата на случайността участниците ще могат да създадат кратко представление, танц или филм. Така например Жулиета може да срещне своя Ромео в стих на Яворов или реплика на Гетсби. Сцените ще се разработват на малки групи под ръководството на изпитани творци-практици,  като най-добрите откъси на не-професионалните участници ще бъдат показани на вечерните представления, заедно с тези на професионалните актьори и танцьори.

Повече информация тук.

*

PULDIN ETNO FEST Пловдив

от 5 до 6 юли

Най-шареният и пъстър двудневен летен фестивал – Puldin Etno Fest ще се проведе в Пловдивския Античен театър на 5 и 6 юли.

Puldin Etno Festе цветен и различен празник на етно културата, където хора от различни националности ще представят своето изкуство и традиции. Фестивалът е част от официалната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019 и ще забавлява гостите на града с разнообразна програма.

Програмата през двете фестивални вечери ще включва концерти на ETHNO WORLD MUSIC, представена от български и чужди изпълнители.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНКЯ

Лятно кино в Банкя

от 29 юни до 31 август

Столична община район „Банкя” за втора поредна година организира Лятно кино в парк Ротонда.

Всяка събота от 29 юни до 31 август от 21:00 часа ще бъдат прожектирани девет пълнометражни и пет късометражни филма. Заглавията на лентите са „Възвишение“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха”, „Баш Майстора на море”, „Бай Ганьо в банята“, „Летовници“, „Стъпки в пясъка“, „Привличане“, „Живи легенди“ и  „Снимка с Юки“. Късометражните филми са: „Обир“, „Може би утре“, „Моята истина“, „Непознати“ и „На червено“, предоставени от „Кинематограф“.

Прожекциите са безплатни, а всички филми са предоставени безвъзмездно от техните продуценти. Целта на инициативата е популяризиране и подкрепа на българското кино, което през последните години доказа, че се развива с бързи темпове. Непосредствено преди всяка прожекция ще се провежда среща-разговор с представители на творческия или актьорския екип на съответния филм.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Лятна академия Русе

от 1 до 12 юли

От 1-ви до 12-и юли момичета и момчета на възраст от 14 до 18 години ще имат възможност да се включат в Професионалното ателие „Културно наследство“.

Заниманията ще продължат две седмици и ще се ръководят от специалисти от русенския музей – археолози, историци, биолози, музейни педагози. Часовете ще се провеждат в музейните експозиции, а темите обхващат различни периоди от Праисторията до Съвременността.

Повече от десетилетие специалисти от Русенският музей реализират образователни инициативи за подрастващи и презентират културното наследство на региона. Освен чрез лекции и посещения на музейни обекти, младите „академици“ от Професионалното ателие имат възможност да активно участие в процеса като направят и представят свое проучване върху местната история. Методите на Експерименталната археология пък позволяват на участниците не само да видят, но и да изпитат част от всекидневните процеси от далечни епохи.  

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Спектакъл „Разделям двойки по домовете“ във Варна

на 7 юли

На 7 юли в 21:00 ч. Младежки театър „Николай Бинев" ще гостува в Летен театър-Варна. Любими актьори от трупата на театъра ще радват зрителите със спектакъла на режисьора проф. Здравко Митков – „Разделям двойки по домовете“.

В постановката страхотния и забавен актьор, Михаил Билалов, влиза в интересна роля, обещаваща много положително настроение. Жанрът е романтична комедия. Участват още изключително обичаните от публиката Искра Донова и Николай Луканов.

Ерик (Михаил Билалов) професионално се занимава с това да се разделя с нежните половинките на други мъже, които нямат смелостта да направят това сами, но сега е изправен пред една малко по-специфична ситуация... В поредния работен ден срещу него застава бившата му жена. Те се срещат отново след 7 години по необичаен начин и пред тях се отваря цяла палитра от спомени и чувства, от които техните персонажите се опитват да избягат.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Дикси Джаз Фест 2019

от 11 до 13 юли

Австралийско-британско джаз трио, два родни авторски проекта, две млади фънк групи и домакините от болярския диксиленд  ще се съберат на една сцена в средата на юли за радост на любителите на джаза във Велико Търново.

Единадесетото издание на Дикси Джаз Фест се завръща от 11 до 13 юли с шест концерта в три фестивални вечери.  По традиция сцената на джаз фестивала е разположена под  паметника на Асеневци.  И тази година програмата ще бъде подкрепена с  диксиленд парад по улиците на Велико Търново и с джемсешъни в клуб Мелон.

Фестивалът се организира от Фондация Дикси Джаз Фест и се провежда благодарение на  финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Негови любезни домакини са музикантите от Роял Дикси Бенд.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАЛЧИК

Фестивал "Пясъчни творения"

на 13 юли

От две години насам, в началото на астрономическото лято, Белият град - Балчик е домакин на детския фестивал „Пясъчни творения” и събира деца от различни градове и държави, които обичат да творят.

Целите на фестивала са: децата да работят сред природата, с естествени материали, и да разкрият своя талант.

Инициатор на събитието е Мартин Кръстев, на 16 години. 
Организатор е Държавен културен институт „Културен център „Двореца”. 
Провежда се с подкрепата на местните медии, "Кооперация "Черно море" Балчик и плажен бар „Delano”.
Празникът на пясъка и децата е ежегоден. 
Място: плаж „Двореца”

Първото издание на форума се проведе през 2016 на 25 юни и в него участваха 43 деца от цялата страна.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЪРВОМАЙ

Български фолклорен фестивал „Угар“

от 19 до 20 юли

За пета поредна година фестивал „Угар“ празнува красотата на българския дух и ритуали

По традиция връх Драгойна до село Буково, гр. Първомай, ще се огласи от българските фолклорни ритми на фестивал „Угар“. Тази година изданието ще се състои на 19-20 юли.

Организаторите от Сдружения „Ангел войвода“ са подготвили богата фолклорна програма, съпътствана от хайдушка възстановка, нестинарски огън и ритуал Угар в кулминацията на празника. За настроението на всички гости ще се погрижат орк. Паскалев, гр. Пловдив, както и многобройни читалища и самодейни състави.

За всички гости на Фестивала е подготвена необходимата организация, храна, вода, място за палатков лагер и съветът към тези, които ще нощуват, е да не забравят челник и палатка. Желателно е да бъдат облечени в народни носии, бели дрехи, етно мотиви.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ДОБРАЛЪК И БОЙКОВО

Представление "Шепоти от Родопски приказки"

от 2 до 18 юли

За втора година родопските села Добралък и Бойково ще се превърнат в международно културно средище.

"Театър по пътя" е пътуваща френска трупа, която за втора поредна година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите.

Тази година френски, белгийски и немски артисти ще населят две родопски села - Добралък и Бойково - с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни  и съвременни форми.

Артистите канят всички любители на приказни приключения на пътешествие, което започва от горските пътечки на Родопите и неусетно ни понася през предания и легенди във вълшебен свят на поезия, музика, Родопски напев и шепоти от далечни земи.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Поклоннически пешеходен поход „Светият път”

от 1 юли до 31 юли

През 2019г. се навършват 550г. от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител, което събитие е позволило тази чудодейна светиня да бъде запазена и съхранена в днешна България, а днес свети Йоан Рилски да е тачен като покровител на българския народ.

Чудодейните мощи на свети Йоан Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом /Унгария/, Търново, за да бъдат върнати през 1469г. в Рилския манастир. Българският поклоннически маршрут по пътя на пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново до Рилската обител преминава през общините Велико Търново, ПавликениСвищов,  Левски,  Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, МездраВрацаСвоге, Нови Искър, София, ПерникРадомирДупницаБобошевоРила. На територията на Община Плевен поклонническият пешеходен поход, ще премине през с.Мечка, с.Коиловци, с.Върбица, с.Брестовец и с.Тодорово в периода 08.-11.07.2019г.

Повече информация тук.

***