Най-старият зоопарк в света

  • Най-старият зоопарк в света
    Най-старият зоопарк в света

264 – на толкова години е най-старата зоологическа градина в света!

Тя се намира във Виена. Разположена е в парка на двореца Шьонбрун. Идеята за нейното създаване хрумва на император Франц I. В началото зоопаркът представлявал голям павилион за имперси закуски с разположени около него клетки.

Около 30 години по-късно броят на клетките се увеличава значително и той е отворен за безплатно посещение. Тогавашният владетел Йозеф II организира няколко експедиции до Африка и Америка, с които да обогати колекцията на зоопарка. 

Истинска сензация във Виена предизвиква появата на първия жираф в града!

В началото на 20-и век в зоологическата градина има над 3500 животни от над 700 вида. Двете световни войни обаче нанасят сериозни щети и след края им животните са едва около 400.

Въпреки неволите и тежките финансови кризи, зоопаркът продължава да съществува. Той е един от двата в Европа (освен Берлинския), в който можете да видите Големи панди. Преди 10 години именно в Шьонбрун се ражда първият техен представител на Стария континент.

Ако сте решили да посетите зоологическата градина, можете да видите любвеобилните панди в павилион „Борнео“. След разходката можете да си починете с чаша кафе и виенски щрудел.