Най-странните къщи в света

  • Най-странните къщи в света
    Най-странните къщи в света
  • Най-странните къщи в света
    Най-странните къщи в света
  • Най-странните къщи в света
    Най-странните къщи в света
  • Най-странните къщи в света
    Най-странните къщи в света
  • Най-странните къщи в света
    Най-странните къщи в света
  • Най-странните къщи в света
    Най-странните къщи в света

Ако досега сте смятали, че къщите, боядисани в ярко розово са странни, имаме изненада за вас! Тук ще ви покажем домът на семейство, което живее в огромна гъба, както и къща с широчина по-малка от метър . Не само това – те дори не са най-странните възможни домове. В тази статия ще видите сгради, родени от невероятно въображение, съградени от материали, към които всеки истински „баш майстор“ би проявил здрав скептицизъм.

Стоманената къща

Единствените къщи от метал са бунгалата по морето? Нищо подобно! В щата Тексас, САЩ, се намира къщата на архитекта Робърт Бруно, която е изградена изцяло от стомана. Направата й е отнела 23 години, а крайният резултат наподобява огромно метално прасе с тегло 110 тона. Въпреки че първоначалният план е бил за едноетажен дом, с времето Бруно добавял нови стаи, стени и етажи, така че домът да отговаря напълно на изискванията му за светлина и визуални ефекти.

Къщата охлюв

Близо до Мексико Сити можете да немерите една наистина уникална сграда – къщата охлюв. Формата й е досущ като на морски охлюв, а вътрешността напомня на морско дъно. За този ефект спомагат пясъчните стени и малките, светлосини плочици. Този дом е истинско произведение на изкуството. Входът е скрит в стена от разноцветни стъкла, дневната е покрита с килим от жива растителност, а кранчетата на мивките са направени миди, изтъркани до седеф.

Най-малката къща в света

Ако досега сте си мислели, че панелният ви апартамент е малък, помислете отново. В столицата на ПолшаВаршава, се намира най-малката използваема къща в света. Наречена е Къщата на Керет, на името на първия хазяин на архитекта й. Въпреки че е двуетажна, сградата е буквално вмъкната между два жилищни блока, като в най-тясната си точка е с широчина 92 см. Напук на миниатюрния си размер, този дом разполага с всички удобства и дори някои екологични иновации.

Къщата, обърната наопаки

На острова Узедом в Германия се намира една чудновата сграда. Въпреки че побира цяло семейство и разполага с пълен набор от покъщнина, този дом е обърнат надолу с главата! Прочетете повече за тази къща.

Къщата гъба

Къщата, във форма на гъба, се намира в града Перинтън, щатът Ню Йорк. Заради силно необичайния си вид, е ставала част от телевизионни предавания и книги. Представлява няколко 80-тонни шушулки, поставени върху бетонни стълбове с височина до 6 метра. Всяка така наречена шушулка е кръгла и има прозорци от всички страни. Въпреки че определено изглежда доста странно, къщата предлага неочаквани удобства. Всяка от шушулките има различно предназначение – за трапезария, кухня, баня и спални помещения.

Балонената къща

Този дом, намиращ се в щата Калифорния, учудващо напомня на някакво извънземно изобретение сред пустошта, въпреки че не точно това е била целта на проекта. Архитектите на сградата са искали да експериментират с материали и техники, като са напръскали торкрет върху огромни балони, покрити с метални мрежа. Явно идеята им е била успешна, тъй като къщата е непокътната от 1976 г. насам.

Когато ви се отдаде възможност да посетите горепосочените държави, поместете в програмата си не само музеи и забележителности, но и някоя от тези къщи. Кой знае, може пък да се вдъхновите за свой собствен дом от Страната на чудесата.