НеоБИК!новената Памплона - няколко съвета, ако ще бягате

  • НеоБИК!новената Памплона - няколко съвета, ако ще бягате
    НеоБИК!новената Памплона - няколко съвета, ако ще бягате

Кратък, но полезен наръчник за всички, които са решили да бягат с биковете по улиците на Памплона по време на ежегодния фестивал на Сан Фермин

Ако все още четете, значи сте потенциален участник в бягането с бикове в Памплона или пък искате да надникнете какво толкова ще ги посъветваме тези откачалки, дето си рискуват ребрата за единия адреналин.

Тази традиция може би нямаше да е толкова известна днес, ако не беше Ърнест Хемингуей с прословутото му влечение към Испания и всякакви събития, които традиционно са придружени с неопределени количества алкохол. Веднъж описан от него в романа „И изгрява слънце“ през 20-те години на миналия век, празникът на Сан Фермин започва да привлича хиляди туристи всяка година. През 2011 г. община Памплона успява да преброи 20 500 участници.

И дори и да ви изглежда, че този уличен хаос няма никакви правила, всъщност има няколко важни неща, които трябва да знаете.

Използвайте само официалните входове

За да се включите в бягането, не е добра идея хулигански да прескачате оградите, които са сложени на улицата от местните власти. Използвайте някой от официалните входове или ще бъдете спрени от полицаите. А по това време на деня служителите на реда не са в никак добро настроение.

Очите на четири

През цялото време следете колко е разстоянието между вас и биковете (могат да ви настигнат с два скока, а това не е добре. Не е никак добре). Гледайте и тичащите хора пред вас, защото много лесно можете да се препънете в някой паднал участник. Оглеждайте се и къде точно ще отбиете настрани. А кой е казал, че е много просто?

Ако паднете, не мърдайте

Ако се спънете и паднете, което е доста вероятно в цялата тарапана, най-добрият съвет е да се престорите на умрели. Биковете ще ви помислят за буца на земята и ще стъпят отгоре ви, но накрая ще имате едва няколко натъртвания. Само покрийте главата си с ръце. Ако решите да се спасявате обаче (да се опитате да се преместите встрани или да се изправите), може да привлечете вниманието на някой от биковете и той да мине с рогата си през вас като нож през масло. Точно това се случва при последния нещастен случай през 1995 г.

Не привличайте вниманието

Не се опитвайте по никакъв начин да привлечете вниманието на биковете. Ако нищо не ги разсейва, те нямат за цел да се занимават с тичащите пред тях хора, а само възможно най-бързо искат да се измъкнат от тясното, затворено пространство и да стигнат до арената. Ако привлечете вниманието на някой от тях обаче, краят може да е фатален. А да не говорим, че дразненето на биковете води до ядосване на другите участници и накрая може чисто и просто да си изядете боя.

Не пипайте биковете

По някаква странна причина много хора искат да пипнат биковете, докато бедните животни са заети с търчане и гонене на бягаща човешка маса. Не го правете, защото това може да доведе до тяхното разсейване. А вече знаете до какво води това.

На градус

Да тичате на зигзаг пред биковете с 4 промила алкохол в кръвта не е забранено със закон, но си е глупост в най-чиста форма. Точка.

Изчислете риска 

Можете да изчислите колко голям е индексът на риск от 1 до 10 при бягането ви в Памплона със специалния калкулатор, изработен от Университета в Навара. 

Памплона не е само бикове

И малко (без)полезна информация, която няма много общо със съветите дотук, но пък ни се струва интересна – ако се загледате в снимките на хората, които са били на празника на Сан Фермин, ще видите, че поне на половината от тях има голи жени. Явно неограничените количества алкохол, които буквално се леят по улиците на Памплона, предизвикват този страничен сваляне-на-фанелки ефект. Но нали е фиеста – казват, че каквото се случи, си остава там.