Неразбориите около провеждането на „НОЩ/Пловдив“ 2018

  • Неразбориите около провеждането на „НОЩ/Пловдив“ 2018
    Неразбориите около провеждането на „НОЩ/Пловдив“ 2018

Едно от най-емблематичните и привличащи интерес събития в културния календар на ПловдивНОЩ/Пловдив– може да се сдобие с дубликат през 2018 г., който ще се проведе със седмица разстояние от оригинала.



Причината е конфликт между местните власти в лицето на кмета Иван Тотев и организаторите на НОЩ/Пловдив от фондация Отворени изкуства, които прекратиха 14-годишното си партньорство със скандал.

От общината твърдят, че провеждането на Нощта е поставено в риск, а от Отворени изкуства на Веселина Сариева обвиниха кмета в манипулация на общественото мнение и разпространяване на "спекулация, която убива културния климат" в града.

По план „НОЩ/Пловдив“ би трябвало да се проведе на 15 и 16 септември – т.е. общинското събитие би трябвало да се случи една седмица след първото отваряне на врати на музеите и галериите в града.

Кметът съобщава още, че организацията ще започне с базовия бюджет от 40 000 лева. Поради факта, че общината не притежава права върху марката Нощ на музеите, ще трябва да промени и името му.

Директорът на "Отворени изкуства" Веселина Сариева обаче опроверга твърдението на Тотев, че провеждането на оригиналния формат е заплашено с отказ.

Според нея това е чиста форма на манипулация на обществените нагласи, тъй като те не са публикували информация за отказ от реализацията на събитието. Дори напротив, входирали сме официалното писмо в Община , с което да заявят, че се продължава работата по 14-тото поредно издание на НОЩ/Пловдив, което ще се проведе на 14 и 15 септември, 2018 г.

Сътресенията около фестивала се оказаха причинени от задочен публичен конфликт след изразено от Веселина Сариева недоволство от ремонт на паважната настилка на ул. Отец Паисий в кв. Капана.

Коментарът й предизвика гневна реакция от страна на кмета. Няколко дни по-късно пък самата Сариева се обяви, че ще се откаже от финансирането на фестивала НОЩ/Пловдив“.