Нова Зеландия може да остане затворена за посетители през останалата част от годината

  • Нова Зеландия може да остане затворена за посетители през останалата част от годината
    Нова Зеландия може да остане затворена за посетители през останалата част от годината

Докато успехът на Нова Зеландия в борбата с вируса COVID-19 й позволи да премахне ограниченията за ежедневието, границите й може да останат затворени през по-голямата част от 2021 година.

Според премиера Джасинда Ардърн това се дължи на несигурността около глобалното пускане на ваксини срещу вируса, както тя отбеляза на пресконференция. Регулаторно одобрение за ваксината Pfizer/BioNTech може да бъде дадено още през следващата седмица, въпреки че първите ваксини трябва да пристигнат в страната до края на първото тримесечие.

Масовата имунизация се очаква да започне едва в средата на годината. Ардерн също потвърди, че страната ще продължи да преследва пътувания със съседни Австралия и други тихоокеански държави.

Нова Зеландия може да остане затворена за посетители през останалата част от годинатаСнимка: pixabay

Докато затворените граници влияят неблагоприятно на туристическата индустрия в страната, нейното правителство смята, че отварянето към останалия свят представлява твърде голям риск на този етап.

„За да се рестартира пътуването, ни трябва едно от двете неща“, каза Ардерн. „Нуждаем се от увереността, че ваксинирането означава, че не предавате COVID-19 на други или се нуждаем от достатъчно население, за да бъде ваксинирано и защитено, за да могат хората безопасно да влязат отново в Нова Зеландия. И двете възможности ще отнемат известно време."

Откакто удари пандемията, Нова Зеландия има 1934 потвърдени случая на вируса и 25 смъртни случая сред населението си от пет милиона души, благодарение на строгите си мерки.

Нова Зеландия може да остане затворена за посетители през останалата част от годинатаСнимка: pixabay

Миналата година Австралия разреши пътуване без карантина за новозеландци, но го спря за 72 часа, когато беше разкрит първият случай на COVID-19 в общността от месеци. В него участва жена, която се завърна в Нова Зеландия на 30 декември и получи положителни резултати за южноафриканския щам на вируса, след като напусна двуседмична задължителна карантина.