Нова евтина влакова услуга ще свързва Лондон и Единбург

  • Нова евтина влакова услуга ще свързва Лондон и Единбург
    Нова евтина влакова услуга ще свързва Лондон и Единбург

От следващия месец се открива прекрасна възможност за желаещите да пътуват между Лондон и Единбург за по-малко от 15 паунда. По този начин те ще могат да пристигнат на местоназначението си с минимален въглероден отпечатък-когато през следващия месец в Обединеното кралство стартира нова нискотарифна железопътна услуга.

Наречена Lumo, железопътната услуга поема бюджетни авиокомпании и обслужва пътниците, които са загрижени за flygskam (полет срам) или въглеродния отпечатък на късите полети, като предоставя достъпна и сравнително „по-екологична“ транспортна възможност между двете столици.

Билетите между Лондон и Единбург ще започнат от 14,90 паунда за пътуване електрически нисковъглероден влак, който ще се движи по главната линия на Източното крайбрежие с спирки по Нюкасъл, Морпет и Стивънидж по пътя. Услугите започват на 25 октомври, като целта е увеличаване на броя на пътуванията до 10 на ден до началото на следващата година. Пътуването ще отнеме около 4 ч. и 30 мин. от центъра до центъра.

Влаковете Lumo ще включват пълния набор от услуги за едно прекрасно пътуване – а ще има и Wi-Fi и седалки, които са ергономично проектирани и тествани за по-дълги пътувания. В допълнение повече от 50% от менюто за хранене на борда е на растителна основа.

От Lumo, която компания е собственост на британската транспортна компания FirstGroup, заявиха, че ще публикува редовно своите данни за емисиите на въглерод и ще представи въглероден калкулатор, така че пътниците да могат да изчисляват въглеродния отпечатък на своето пътуване.

Междувременно спалните влакове се завръщат в европейските страни с мрежа от планирани маршрути, които ще свържат градове, включително Прага, Берлин, Амстердам и други през 2022 г., тъй като операторите възраждат изоставените маршрути около континента, за да посрещнат нарасналото търсене на железопътни пътувания.