Новата дестинация за наблюдение на звезди

  • Новата дестинация за наблюдение на звезди
    Новата дестинация за наблюдение на звезди

Stargazers имат нова дестинация, която да добавят към списъка с места, които може да е забавно да се проверят, след като Националният парк „Меса Верде” в Колорадо е акредитиран като 100-ия Международен парк „Дарк Скай”.

Известен със своите богати археологически и културни ценности, „Меса Верде” е създаден през 1906 г., за да съхрани и интерпретира археологическото наследство на предците пуеблоанци, които са го превърнали в свой дом за повече от 700 години, от 600 до 1300 г. сл. н. е. Простира се на повече от 52 000 акра и е уникален сред американските национални паркове във фокуса си върху поддържането на културните реликви на тази цивилизация, а не на нейните природни богатства.

Понастоящем „Меса Верде” се присъединява към нарастващия набор от 169 международни места за тъмно небе в 21 страни по света, включително 37 други сайта, администрирани от Националния парк. Новата му сертификация признава изключителното качество на нощното си небе и предоставя допълнителни възможности за подобряване на преживяванията на посетителите чрез интерпретиращо програмиране, базирано на астрономия. Сертифицирането показва ангажимент на парковете за подобряване на нощното небе чрез използване на по-енергийно ефективно и устойчиво осветление.

Сертифицирането от Международната асоциация на тъмното небе също потвърждава ангажимента на парка да обучава обществеността и свързаните с нея общности за значението на външното осветление, благоприятно за тъмното небе и възможностите за съвместна работа за постигане на общи цели. Изключително тъмното небе на „Меса Верде” е важна част от културния пейзаж на парка, който има специално значение за 26-те свързани племена на Mesa Verde. Неговата здрава и дива среда от пиньоно-хвойнови гори и дълбоки каньони е дом на над 1000 вида, включително няколко, които не живеят никъде другаде на земята.