Новата книжарница в Букурещ, в която ще се влюбите

  • Новата книжарница в Букурещ, в която ще се влюбите
    Новата книжарница в Букурещ, в която ще се влюбите

Това е книжарница, но не само за книги. Това е произведение на изкуството, самото то сякаш излязло от книгите. Това е чуден свят на светлина, където ще ви се завърти главата от разнообразие.

„Carturesti Carusel“ (или в превод "Въртележка от светлина") е наскоро отворилата врати най–голяма и атрактивна книжарница в Румъния. Намира се в сърцето на столицата Букурещ. Помещава в красива сграда от XIX в. в стария град, наричана Двореца на Крисовелони. Книжарницата е създадена именно там с идеята да съчетае в себе си ново и старо.

Сградата има богата история. Още от построяването си през 1860 г. тя винаги е била важен търговски обект - първо банка, после базар, а по време на социализма - магазин.

Сградата е принадлежала на известната румънска фамилия банкери Крисовелони преди да бъде национализирана по време на комунистическия режим и превърната в магазин. Единственият жив наследник на семейството – Жан Крисовелони – над 20 години води съдебен процес, за да си върне собствеността върху нея. Когато в крайна сметка успява, това става под условие – да реставрира сградата и да я използва, както пожелае, но така, че тя да допринесе за развитието на икономиката. А неговото желание е само едно – сградата да се използва за култура.

31717

31720

След близо един милион евро за рехабилитация и възвръщане на класическия й блясък, сградата е дадена на лизинг на известната румънска верига книжарници “Къртурещ” (“Carturesti”), които я превръщат в своеобразно архитектурно произведение на изкуството.

Спиращата дъха изцяло бяла и преливаща от светлина книжарница ви кара да забравите за градския шум навън, да се отпуснете в меките възглавнички, пръснати навсякъде, и да почетете на спокойствие.

Или пък просто да си починете с чаша чай или вино в ръка.

Или да побъбрите с приятели. Без значение е дали търсите определена книга, нещо за подарък, имате малко свободно време за убиване или пък просто влизате от любопитство. Въртележката ще ви поеме и ще ви отведе точно там, където ви се иска, ще спре времето и движението на света наоколо. Книжарницата е достатъчно голяма, за да се организират различни социални събития, но и достатъчно уютна, за да може всеки да намери своето тихо уединено кътче.

    31714     31718

Книжарницата има цели шест етажа. В сутерена се намира мултимедийното пространство. На първия етаж се помещава цяла художествена галерия. На следващите три етажа могат да се намерят вещи във всяка област, за всеки вкус и възраст - над 10 хиляди книги, 5000 албума музика, филми, подаръци, играчки, дори дрехи. Последният етаж допълва магията – там се намира кафенето/бистрото/чайната - според предпочитанията. Имате богат избор на най–различни видове кафе, чай и вино (което буквално може да ви завърти главата), както и на разни вкусотии.

Накратко - „Carturesti Carusel“ е място, където могат да се намерят всички онези малки неща, които правят живота наистина прекрасен.

Полезна информация: Книжарница Carturesti Carusel се намира на улица Lipscani 55 в Букурещ.

31715

31713

31719

31712