Новите правила за пътуване на деца в Шенген

  • Новите правила за пътуване на деца в Шенген
    Новите правила за пътуване на деца в Шенген

Новите правила за пътуване на деца в Шенгенското пространство предизвикват известни притеснения и неясноти.

Вече няма да се изисква декларация за съгласие от родител за напускане на страната. Ако единият родител иска да изведе детето извън България, няма да се налага да представя декларация от другия, заверена от нотариус. Така, стига да има паспорт, детето може да излети зад граница само с майка си, или само с баща си.

Припомняме, че на 31 март 2024 България стана пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода.

Досега не бе разрешено децата да напускат страната, ако нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници или попечители, според българския Закон за личните документи.

Така всички малолетни (до 14 години) и непълнолетни (между 14 и 18 години) български граждани ще могат да пътуват без това ограничение в Шенген. Това би предизвикало проблеми при разделени или разведени родители.

Ако все пак има родител, който не желае детето му да пътува с другия, има процедура от районния съд за издаване на заповед детето да не напуска страната.

За да излезе детето извън страната е необходим международен паспорт. При издаването му обаче се изисква съгласието и на майката, и на бащата. Така и двамата обявяват съгласие детето да пътува в шенгенското пространство.

Не се изисква паспорт при децата над 14 години, но под 18, тъй като според закона те вече имат лични карти.

Според адвокат Добромира Полименова родителите трябва да проявят по-голямо внимание. "След влизането ни във въздушно-морското пространство вече няма да има паспортен контрол в рамките на Шенген. Всеки чужд човек може да изведе детето ви и няма кой да провери това. Ако самото дете се държи нормално и не буди подозрение, няма причина да бъде спрян възрастният човек, който го води и да му провери документите. Това е огромно притеснение за мен, като майка и юрист. Единственият вариант е България да предвиди изключение от правилото без декларация, а след това да се прецени дали има постоянна мярка. По законен ред е много трудно да бъде проверено дали едно дете е изведено правомерно".