Новият най-висок небостъргач – в Китай и розов

  • Новият най-висок небостъргач – в Китай и розов
    Новият най-висок небостъргач – в Китай и розов

Ухан е името на град в централната част на Китай, за който ще чувате все повече. Причината са двата небостъргача, които ще се появят там със заявката единият от тях да стане най-високият в света.

Освен че ще постави рекорд с височината си от един километър (съперник може да бъде само Кралската кула в Саудитска Арабия, също планирана с височина от 1000 м), по-високата от кулите Феникс (Phoenix Towers) ще бъде с футуристична форма, супер екологична и... розова. Причината за цвета обяснява един от авторите на дизайна – Лори Четуд: „Кулите ще отразяват впечатляващите цветове на залеза в региона“.

Дизайнът на небостъргачите е вдъхновен от традиционните за Китай символи ин и ян.

Между двете кули ще има и три сфери, в които човек ще може да вечеря с най-добрата гледка вероятно в цял Китай. До ресторанта ще се стига по skywalk висящ мост, а самите сфери според архитектите изобразяват планети, които обикалят в орбита около кулите.

Освен това на по-високата сграда ще бъде монтиран и най-големият калейдоскоп в света, задвижван с вятърна турбина.

Проектът все още очаква одобрението на китайското правителство, но ако всичко върви по план, ще бъде завършен до 2018 г. (т.е. преди Кралската кула в Саудитска Арабия).

Град Ухан се намира на брега на река Яндзъ и има население от 10 милиона души. Заради централното си разположение е наричан китайския Чикаго