Няколко необикновени неща за Олимпиадата в Париж 2024

  • Няколко необикновени неща за Олимпиадата в Париж 2024
    Няколко необикновени неща за Олимпиадата в Париж 2024

Олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще включват някои забележителни и иновативни елементи. Всеки медал, присъден на Игрите, ще съдържа частици от Айфеловата кула, интегрирайки частица от историята на Париж в наградите.

Спортистите ще отседнат в новопостроено олимпийско селище, където леглата са от картон. След Олимпийските игри това село ще се трансформира в жилищен квартал, предлагащ домове на всеки, който се интересува.

В знак на устойчивост, емблематичните олимпийски кръгове са изработени от рециклирано желязо, отразявайки ангажимента на Игрите към екологичната отговорност.

Голямо отклонение от традицията, церемонията по откриването няма да се проведе на стадион. Вместо това ще се проведе грандиозно 6-километрово шествие по река Сена, като спортисти ще дефилират на борда на 160 лодки.

Бяха направени и значителни инфраструктурни подобрения на река Сена. Инсталирани са пречиствателни станции, дренажи и резервоари, включително огромен резервоар под гара Аустерлиц с капацитет да побере до 5000 кубични метра отпадни води и дъждовна вода, гарантирайки, че реката остава чиста и незамърсена.

Игрите ще включват и равенство между половете в броя на събитията за мъже и жени, което ги прави първите олимпийски игри, постигнали този баланс. Тази инициатива е част от по-широко усилие за насърчаване на равенството в спорта.

Сърфът ще направи своя олимпийски дебют в Париж 2024. Събитието ще се проведе в живописния крайбрежен град Teahupo'o във Френска Полинезия, който предлага идеални условия за сърф.

В допълнение към сърфа, Париж 2024 ще включва брейкданс, който беше представен на Игрите в Токио 2020, и катерене, което също направи своя дебют там. Тези допълнения отразяват стремежа на организаторите да привлекат по-млада публика.