Осем древни мумии на 2000 г. са открити в Египет

  • Осем древни мумии на 2000 г. са открити в Египет
    Осем древни мумии на 2000 г. са открити в Египет

В Египет са открити осем древни мумии на повече от 2000 години.

Египетското министерство на антиките съобщи в своята Фейсбук страница, че археолози са открили осем варовикови саркофази с мумии вътре в пирамидата на фараон Аменемхет II. Той е дванадесетият династичен фараон, царувал между 1919 и 1885 г. пр.н.е. Пирамидата, в която са намерени мумиите, се намира в Дашур на около 40 км южно от Кайро.

Д-р Мостафа Вазири разказва, че разкопките започнали през август, са довело до тези великолепни находки. Археолозите датират мумиите от фараонския период, който продължава от 32 г. пр.н.е. до 332 г.пр.н.е. 

Три от мумиите са добре запазени, дори и цветната им украса е в забележително добър вид. Находките понастоящем се намират в склад за съхранение в Дашур. Те са покрити с плътни слоеве от лен или папирус, залепени един за друг. Той е характерен за много от египетските мумии. Целта на древните египтяни е била да запазят тялото за живот в отвъдното.

Осем древни мумии на 2000 г. са открити в ЕгипетСнимка: Ministry of Antiquities

Изображения на новооткритите мумии ще бъдат показани в новите музеи в Хургада и Шарм еш-Шейх, които скоро ще бъдат отворени.

Миналата година в Египет бе открит некропол с 17 мумии, древно селище на делтата на Нил и 4400-годишната гробница на древна жрица. Тези разкрития само засилват мистичния ореол на страната и привлича все повече пътешественици.

Осем древни мумии на 2000 г. са открити в ЕгипетСнимка: Ministry of Antiquities